Az új autóbuszokat tegnap este adták át a város utazóközönségének egy családi nap keretében. A miskolci CNG-flotta 40 szóló és 35 csuklós járműből áll, valamennyit a német MAN szállította a városnak. A Lion’s City típusú szóló buszokon 31 ülő- és 54 állóhely, míg a csuklós kiviteleken 42 ülő- és 113 állóhely van, emellett babakocsi szállítására és kerekes székkel közlekedők részére is külön helyet biztosítottak. 

Az autóbuszok 9,2 milliárd forintba kerültek, ebből 1,8 milliárd forint volt az állami támogatás, a fennmaradó részt lízingeli a város. A flotta egy része Lengyelországban, másik része pedig Törökországban készült. 

miskolc_CNG

A Miskolci Városi Közlekedési Zrt. (MVK) az autóbuszok üzemeltetéséhez saját töltőállomást telepített. Itt két sávban akár személyautók és teherjárművek is tankolhatnak sűrített földgázt, míg az autóbuszok töltésére hat elkülönített sáv áll rendelkezésre.

A beépített rendkívüli kapacitásnak köszönhetően egy autóbusz napi üzemanyag-utántöltésére mindössze 6-7 perc töltési idő elegendő, ami a dízeles tankolással azonos sebességet eredményez. A CNG-kút 1660 Nm3/h névleges kapacitással és együttesen 2490 köbméter/óra beépített teljesítménnyel rendelkezik. A biztonság érdekében 24 órás távfelügyelettel látták el, az autósoknak pedig bankkártyás fizetési lehetőség is rendelkezésre áll.