A Levegő Munkacsoport azt kéri Fazekas Sándor földművelésügyi minisztertől, hogy az uniós környezetvédelmi miniszterek ülésén támogassa a légszennyező anyagok kibocsátásával kapcsolatos EU-s irányelv módosítását. A testület december 16-án szavaz a kérdésben, ezért a Levegő Munkacsoport levélben hívta fel a magyar kormány figyelmét a szigorítás támogatására.

A szervezet kiemelte, hogy évente több mint 450 ezer ember hal meg idő előtt az Európai Unióban a levegő rossz minősége miatt. Az Unióban 2010-ben az egészségi károk költségét 330 és 940 ezer milliárd euró közöttire becsülték, ami a EU GDP-jének 3-9 százalékát teszi ki. Az Európai Bizottság által készíttetett tanulmányok egyértelműen bizonyítják, hogy a szigorúbb kibocsátáscsökkentés költségei megtérülnek, úgy számolnak, hogy 2030-ig 52 százalékkal csökkenthetőek lennének az egészségügyi károk. Éppen ezért a Levegő Munkacsoport az irányelv szigorítását fontos lépésnek tartja.

A szervezet arra is felhívja a figyelmet, hogy a talaj közeli ózonképződés megfékezése érdekében a metánkibocsátást is szabályoznia kell az irányelvnek. A Levegő Munkacsoport szerint a légszennyezés csökkentésének halogatása csak néhány, fő szennyezéskibocsátónak kedvezhet, miközben a szennyezés társadalmi és gazdasági gondokat okoz Európának.