Nemrég adtunk hírt arról, hogy a mosonmagyaróvári Kravtex-Kühne tovább bővíti buszgyártó-kapacitását. A cég ezzel párhuzamosan modellkínálatának fejlesztéséről is gondoskodik, ugyanis ősszel piacra dobja a Credo Optinell 12 Euro 6-os változatát. A helyközi kivitelű autóbusz mellett várhatóan bemutatják az Optimell 9,5 kompakt midibuszt is. Utóbbi nemcsak típusfrissítés lesz. (A fenti képen az Optinell 12-es látható.)

Az Optinell 9,5 típusú, közel 10 méteres (9760 mm) Credo ugyanazt az utazási kényelmet fogja nyújtani, mint a normál hosszúságú változat. A gyártó azt várja ettől a változattól, hogy a kedvező teljes életciklus költségének köszönhetően versenyképes lesz más, ilyen hosszúságú európai kompakt utazóbuszokkal.

Az Optinell az egyetlen, hazai gyártmányú intercity/helyközi autóbusz típuscsalád. Könnyűszerkezetű, ezáltal üzemanyag-takarékos, hosszú távú forgalomra tervezett utasteréhez pedig akár 8,2 köbméteres csomagtér tartozik. Az Optinellek egységesen az FPT megnövelt teljesítményű (235 kW/320 LE), Euro 6-os motorjaival kerülnek forgalomba. A hajtáslánc része a ZF robotizált sebességváltója is, amely jobb vezetési élményt nyújt.

A Kravtex a Credo buszokkal folyamatosan próbálkozik külföldön is. Szeptemberben például a horvátországi Eszék városának adtak át egy Citadell típusú tesztautóbuszt, mely jelenleg a pécsi Tüke Busz Zrt.-nél van állományban.