A Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete (NiT Hungary) és az ORFK-OBB közös rendezésében megvalósuló versenyen egymillió Forint ütheti a legügyesebb kamionsofőr markát. A jelentkezők között van Lipcsei Éva is, aki egy 47 éves, két gyermekét egyedül nevelő, kijokushinkai karatéban sárga övvel rendelkező hölgy. Meggyőződése szerint a női sofőrök sokkal óvatosabbak és fegyelmezettebbek, mint férfi társaik.

10 évig kamionozott, többnyire egyedül a volánnál és nemegyszer került olyan váratlan helyzetbe, ahol szükség volt 3 és fél évig tanult karatés harcművészeti tudásának bevetésére is. A kajak-kenuban 8 évig élsportolóként versenyző, ifi diszkoszvetésben bajnoki címet viselő családanya hisz abban, hogy egyes helyzetekben a női kamionsofőrök sokkal ügyesebbek.

Míg a férfi kamionsofőrök egy nagy út előtti napon képesek éjszakába nyúlóan dorbézolni, a nőknél ilyet nem tapasztaltam, mert sokkal óvatosabbak. Máskor pedig, ha például vaskalodát kell lekötni, sokkal figyelmesebbek, mint a fiúk, akik időnként lazán elindulnak, mindenfajta körültekintés nélkül“- árulta el a hölgy, aki a fődíjat önképzésre költené – többek között német nyelvtanfolyamra – így könnyebben eligazodna a szakmájában.

Augusztus 14-én éjfélkor zárult le a kamionos verseny jelentkezési határideje, melyre a tavalyihoz képest dupla annyian, mintegy 230 fő jelentkezett. A megmérettetés online selejtezőjét augusztus 30-án, vasárnap rendezik meg, ahonnan a legjobb 40 kamionos jut majd tovább az elődöntőbe.

Magyarországon mindössze néhány tucat női kamionsofőr van állományban, legalább is a “Kamionos csajok az utak királynői” Facebook csoport szerint.