Az ismert szaktekintély az október 3-án megrendezendő,  “5 tengelyen biztos kézzel” elnevezésű verseny kapcsán beszélt a siker titkáról. “Az agyunk nem tesz különbséget a már megtörtént vagy csak a képzeletben lejátszott események között, ezért a hibás mozdulatsort képzeletben mindig felül kell írni a jóval, hogy hasonló helyzetben az agy ne blokkoljon le, a tévesztés automatikusan ne ismétlődjön meg” – jegyezte meg Dr. Lénárt Ágota.

A sportpszichológus már 8-10 alkalmat is elegendőnek tart ahhoz, hogy szakmai segítséggel a versenyzők olyan gyakorlásterápiát kapjanak, amellyel kezelni tudják a stresszhelyzeteket, valamint a koncentrációs zavarokat. A negatív gondolkodásból eredő szorongás esetén a “self taking” technikával olyan utasításokat kell adni agyunknak, mint például a “jól fogok versenyezni”, “ügyes vagyok”, vagy a “most fékezek”, esetleg a “szűkebbre veszem a kanyart”. A testi jellegű szorongásnál azonban a relaxációs terápiák a leghatásosabbak, amelyek segítségével a versenyző tudatosan nyugalmi állapotba tud kerülni. A módszerrel a kamionsofőr képes uralni a testét, így az nem lesz képes fenyegető szorongásérzéssel reagálni.

A felkészülésnél azonban nem csak az elméleti és vezetéstechnikai tudást kell tökéletesíteni, hanem fontos a lelki ráhangolódás is, amelyen a győzelem is múlhat” – hívta fel a figyelmet Lénárt Ágota sportpszichológus. A versenyzőnek a megmérettetés előtt fontos filmszerűen elképzelni a különböző helyzeteket. Továbbá gondolatban fel kell készülni a lehetséges hibákra, például hogyan kormányozzák vissza a kamionszerelvényt, ha az megcsúszik, hogyan javítsák a helyzetét, ha nem tudnak elég szűken beállni a két bója közé.

Zsámbékon indul az elődöntőkön legügyesebbnek bizonyult 10 kamionos versenyző az 1 millió forintos fődíjért és az azzal együtt járó szakmai elismerésért. A közlekedésbiztonsági és vezetéstechnikai megmérettetést a NiT Hungary, azaz a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete és az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottsága szervezi. A szervezők augusztus 14-ig várják a jelentkezőket, az előselejtezők szeptember 12-én indulnak.