Na jó, még az elején helyesbítek, mielőtt bárki is azzal vádolna, hogy letankozom a 2SZ3 Akacija szovjet 152 milliméteres önjáró tarackot, de hogy nézne már ki a címben a tarack vagy az önjáró löveg kifejezés? Igazam van, vagy igazam van? 
Most, hogy ezt gyorsan tisztáztuk, el kel mondjam, hogy kicsit csalódtam az oroszokban a videó megtekintése után. Ha valakiknek, akkor nekik álmukból felkeltve is hozniuk kellene ezt a mutatványt. 
Oké, tuti nem egyszerű, én biztos nem tudnám megcsinálni, de ők azért már nem ma kezdték…
A 2SZ3 Akacija szovjet 152 mm-es önjáró tarack, amelyet a Szovjet Hadsereg a páncélos és a gépesített hadosztályai tűztámogatására rendszeresített. Minden fő egységet 18 ilyen harcjárművel szereltek fel. Alváza a 2K11 Krug önjáró légvédelmirakéta-rendszer hordozó járművének és a GMZ aknatelepítő jármű rövidített változata. 
Teljes körű atom-, biológiai és vegyi (ABV) védelemmel rendelkezett. Harcászati atomlőszer kilövésére is alkalmas volt, úszóképességgel nem rendelkezett. Bevetés közben a személyzet két tagja a jármű hátsó részén lévő két ajtón keresztül adogatta a lőszert a löveghez. A 2SZ3 népszerű fegyvernek bizonyult, exportálták Irakba, Szíriába és Líbiába is.
A Magyar Néphadseregben az 1980-as évek elején állították hadrendbe. Magyarország egy tüzérosztályhoz szükséges 18 darab járművet vásárolt. Kezdetben Várpalotán, később Marcaliban állomásoztak. A nyilvánosság számára az 1985. április 4-i katonai díszszemlén voltak először láthatók. Magyarországon 1993-ban vonták ki a szolgálatból.