Az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKAER) bírságmentes tesztidőszakának meghosszabbítását kéri a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete (NiT Hungary). Az érdekvédelmi szervezet ügyvezető főtitkára, Dittel Gábor levélben fordult tegnap Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez, hogy a törvénytervezetben meghatározott eredeti, március elsejei időpontot tolják ki legalább április 1-jéig. Nem ő az első, aki levelezésre adta a fejét, ugyanis még tavaly a Levegő Munkacsoport kérte, hogy halasszák el az EKAER bevezetését. A törvénytervezetből megismert határidő ugyanakkor vészesen közeleg és a gazdasági szereplők még mindig a tavaly év végi állapothoz hasonlóan, nem jogszabályokból, hanem tervezetekből és hallomásokból kénytelenek tájékozódni.
Arra kérjük a Nemzetgazdasági Minisztériumot, hogy a bírságmentes tesztidőszakot hosszabbítsák meg legalább 2015. április 1-ig, annak érdekében, hogy a jogszabályokat megfelelő időben kihirdetve, az EKAER-rel érintett bejelentésre kötelezettek, valamint a fuvarozók fel tudjanak készülni a megváltozott jogszabályok alkalmazására” – fogalmazott levelében Dittel Gábor, aki azt is kéri a minisztériumtól, hogy a NiT Hungary korábbi szakmai észrevételeit is vegyék figyelembe és építsék bele a rendeletekbe, így a hazai vállalkozások védelmét biztosító, nem honos fuvarozók által használt közlekedési engedélyek EKAER-rendszerben történő rögzítésének jogszabályi szintű előírására.

Mint ismeretes, a kormány tavaly év végén döntött az EKAER rohamléptékben történő bevezetéséről. A nemzetgazdasági tárca korábbi tájékoztatásaiban a rendszer bevezetését azzal indokolta, hogy annak célja a jogkövető piaci szereplők pozíciójának erősítése, az áruforgalom átláthatósága, a szállítmányok fiktív utaztatásának megakadályozása, a gyakran az egészséget is veszélyeztető élelmiszerekkel kapcsolatos visszaélések kizárása, az adóelkerülők kiszűrése.

A próbaüzem, illetve a bírságmentes időszak eredetileg január 31-éig tartott volna, de ezt március elsejéig meghosszabbította a kormány. A NAV revizorai, pénzügyőrei az év első két hónapjában is ellenőriznek, de február 28-ig csak tájékoztatják a mulasztókat. A tesztidőszak meghosszabbítására kevés esély van, mivel már csak néhány nap van hátra ebből a hónapból.