December elején a 200 000. Mercedes-Benz teherautó gördült le a cég Aksaray-i gyárának szerelősoráról. Törökország a harmadik legnagyobb piaca a németeknek Brazília és Németország után, ugyanis itt hozzávetőlegesen 17 ezer csillagos teherautó talál gazdára évente.

A Mercedes-Benz eddig 310 millió eurót fektetett a törökországi gyár fejlesztésébe az elmúlt 28 év során. A németek legutóbb éppen egy 10 000 négyzetméteres gyártócsarnokot húztak fel itt, mely 17 500 darabbal növelte az üzem éves gyártókapacitását. A beruházásra közel 20 millió eurót költöttek el, ami jól mutatja, hogy a Mercedes-Benz elsősorban hosszútávra rendezkedett be a közel 77 milliós lakossággal rendelkező országban.

A Mercedes-Benz törökországi leányvállalatát 1967-ben alapították Isztambulban, ahol egy évvel később megindult a helyi igényeknek megfelelő buszok gyártása. Az Aksaray-ben található üzemet 1986-ban alapították és két évtized alatt jelentős gyáregységgé fejlődött. 2003-tól kezdve pedig a szigorú ISO környezetvédelmi szabályokat is teljesíti. Jelenleg az Axor, az Actros és az Atego modellek gyártása folyik az összesen 550 000 négyzetmétert kitevő üzemben. Az itt készülő teherautók túlnyomó részét a török piacon értékesítik. A gyár jelenleg 1 700 embernek nyújt biztos megélhetést.