A belga autóbuszgyártó, a Van Hool nemrég második legnagyobb megrendelését kapta 67 éves fennállásának történetében. Az amerikai és a kanadai piacért felelős forgalmazó, az ABC Companies ezer autóbusz legyártásáról állapodott meg helyi üzemeltetőkkel. A 300 millió eurós értékű megrendelés különféle turistabuszokra vonatkozik. A szerződés szerint 300 autóbuszt a belgiumi Koningshooikt-ban található gyárban szerelnek össze, míg 700 járművet a nemrég átadott macedóniai üzemben, Szkopjében. A tengerentúli kontinensre szánt járművek első példányai már elkészültek, míg az utolsóakat várhatóan 2017 első felében adják át.

Az ABC Companies -, melyben a Van Hool 38 százalékos részesedéssel rendelkezik – 1987 óta látja el a márka amerikai képviseletét. A 27 évvel ezelőtti piacra lépés óta a vállalat több mint kilencezer autóbuszt adott el. Ezzel a megrendeléssel az értékesített buszok száma tízezerre nő. Mindamellett a belga gyártó piacvezetővé válik az USÁ-ban az importált buszok terén. A sikert a gyártó képviselői azzal magyarázzák, hogy az a ABC-vel közösen olyan viszonteladói hálózatot alakítottak ki, hogy az üzemeltetők 24 órán belül alkatrészhez juthatnak Észak-Amerikában, ha a szükség úgy hozza.

Mint ismeretes a rendszerváltás utáni legnagyobb magyar buszexportőr, a NABI 8-9 ezer autóbuszt értékesített városi buszokból egykoron  az amerikai piacon. A “Buy American” rendelkezés azonban évről-évre megnehezítette a magyar fejlesztésű buszok gyártását, hiszen előírta, hogy bizonyos részegységeknek már az USÁ-ban kell bekerülniük a buszokba. A közpénz felhasználásával vásárolt külföldi gyártmányú járművek felett végül akkora szigor érvényesült, hogy néhány évvel ezelőtt már csak a CompoBus-ok karosszériája készülhetett Magyarországon, ami messze elmaradt a “félkész” állapotól.

A Van Hool most viszont Európában összeszerelt autóbuszokat szállíthat Amerikába. Azt azonban nem tudni, hogy ennek hátterében a “Buy American” rendelkezés alóli felmentés áll, vagy esetleg magán üzemeltetőkről van szó, mert azokra nem vonatkozik a nemzetközi korlátozás.