A Budapesti Közlekedési Vállalat (BKV) ezen a héten végleg kivonja a forgalomból utolsó Ikarus 280-as típusú, úgynevezett ráncajtóval, vagy más néven harmonika ajtóval szerelt autóbuszát. A BPO 479-es rendszámmal ellátott busszal a mai nap folyamán a 7E vonalán találkozhatnak a közlekedésrajongók. Aki pedig szeretne méltó búcsút venni a 28 éves (!) járműtől és annak 205-ös pályaszámú troli változatától, annak érdemes lesz szombaton felkeresni a Városligetet. A járművek 11.00 órakor a Dvorzsák sétány – Olof Palme sétány – Zichy Mihály út csomópontján várják majd a látogatókat.

Az Ikarus 200-as buszcsalád születése 1966-ra vezethető vissza, amikor is megalakult a Bálint György főkonstruktőrből, Oszetzky Károly, Mádi Jenő, Varga Papp József vezető tervezőkből, Kubinyi Ödön főtechnológusból álló csapat. A tervezőgárda tagja volt továbbá Katona Béla főtechnológus-helyettes, valamint Finta László is, akinek a nevéhez már akkor több sikeres Ikarus modell kapcsolódott. A modellcsalád terveit rohammunkában készítették el, melynek eredményeképpen már az 1967-es Budapesti Nemzetközi Vásárra (BNV) jutott egy példány.

A gyártás megindítása után tíz évvel elkészült a 100 ezredik, 1980-ban pedig már a 150 ezredik példány, négy évvel később pedig már a 200 ezredik járművön voltak túl. A nyolcvanas évek végére a fővárosi tömegközlekedési vállalat járműparkja gyakorlatilag csak ilyen modellekből állt. 1986-ban megjelent a típus bolygóajtós változata, mely még a mai napig a BKV flottájának a gerincét képezi. Ettől függetlenül a szombati búcsú történelmi pillanat lesz, hiszen Budapest végleg nyugdíjba helyezi a ráncajtós Ikarusokat.