7196 tehergépkocsit és 598 autóbuszt ellenőriztek a rendőrök a Truck & Bus elnevezésű európai közlekedésbiztonsági akcióban július 22-24. között.  A háromnapos országos akció során 1225 jármű esetében állapítottak meg jogsértést.

A gyorshajtás a legnagyobb gond a teherautóknál is 1
A teherjárművek esetében a legjellemzőbb szabálysértés a gyorshajtás volt, 358 jármű esetében a vezető túllépte a megengedett legnagyobb sebességet – derül ki a rendőrség adataiból. A tehergépkocsi-vezetők ellenőrzésén 10 esetben merült fel alkoholfogyasztás gyanúja, 120 esetben a járművezető nem használta a biztonsági övet.

Azonnali közlekedési korlátozást 12 tehergépkocsi esetében kellett elrendelni. A vezetési- és pihenőidővel kapcsolatos szabályszegések miatt 61 esetben, a jármű-, illetve rakománybiztonsággal kapcsolatban 236 esetben, míg a menetokmányokkal kapcsolatos jogsértések miatt 135 esetben intézkedtek. A veszélyes anyagok szállításával kapcsolatos szabályok megszegése miatt 8 esetben jártak el.

Az autóbuszok ellenőrzése során 3 esetben merült fel, műszaki, illetve 7 esetben menetokmányokkal kapcsolatos hiányosság, háromszor pedig gyorshajtás miatt kellett eljárniuk az egyenruhásoknak.

A rendőrség által nem részletezett, egyéb jogsértés miatt a tehergépjárművek és autóbuszok tekintetében összesen 332 esetben történt rendőri intézkedés.

Forrás: Police.hu