Dimbes-dombos földutakon, mocsaras, lápos vidékeken, de akár árvizek idején is bevethető speciális tűzoltóautókat vásárolt Szlovákia. Az erre vonatkozó szerződést nemrég írták alá a neves teherautó-gyártó képviselőivel. A csehekhez összesen 166 darab háromtengelyes, 6×6-os hajtásképletű, vízágyúval szerelt tűzoltóautóra érkezett megrendelés.

A 600 millió koronás (6,7 milliárd Ft) értékű szerződésen ugyanakkor egy szlovák gyártóval kell osztozkodnia a Tatrának. Bár a cseh cég egyedül indult a tenderen, egy keretmegállapodásnak köszönhetően mégis a szlovákiai THT szállíthatja a tűzoltóautók felépítményét. A közel kétszáz jármű legyártására vonatkozó szerződés ugyanakkor kiemelkedő sikernek számít a Tatra újkori történetében, hiszen két éve még csődközeli helyzetben volt.

A szlovák tűzoltóság által rendelt mennyiséget kivétel nélkül a Tatra T815-ös alapjaira épített 731 R32-es típus teszi ki. Az alacsony összsúlyú jármű CAS30-as víztartállyal rendelkezik, mely kilencezer liter víz és 500 liter hab tárolására alkalmas. A 731 R32-es felépítményét készítő THT gyártmányait Csehországban is jól ismerik. A cseh tűzoltóság tavaly 100 darab Tatra tűzoltóautót rendelt, melyhez a északi szomszédaink gyártották a felépítményeket.
Szlovákia a bársonyos forradalom előtt több száz Tatra tűzoltóautót vásárolt. A most nyélbe ütött üzlettől a csehek azt remélik, hogy a szlovákok a jövőben többféle kialakítású tűzoltóautóra adnak le megrendelést a kopřivnicei gyárnak. A 166 darab jármű több mint felét az év közepéig, második felét pedig 2014 végéig szállítják le a szlovák tűzoltóságnak.