A finn fővárostól, Helsinkitől nem messze található városkában, Heinolában jól meg kell nézni, milyen buszra száll fel az ember. Könnyen lehet ugyanis, hogy olyan jármű gurul be a megállóba, amelyen nemhogy ülőhely, de még székek sincsenek. A Heionola és Hartola között  közlekedő buszon 5000 könyv és magazin várja a lelkes olvasókat.

A finn könyvtárbusz külsőre megszólalásig olyan, mint a többi városközi viszonylatokon közlekedő jármű. Az avatatlan szem számára mindössze az első ajtó hiánya tűnhet fel. Azt ugyanis az átalakítás során eltüntették azért, hogy a rendes könyvtárakban használatos pultot alakíthassanak ki.

Az autóbusz belseje viszont olyan, mint egy városi könyvtár valamelyik olvasóterme. Igaz, itt nincsenek végeláthatatlan hosszúságú könyvespolcok, mivel csak a kocsitest két oldalába szereltek be bútorokat. A jármű teljes hosszát padlószőnyeg borítja (kivéve az ajtó előtti peronrészt), ami ugyancsak eltérés a jármű eredeti állapotához képest.

A könyvtárbusz sofőrje, Jari Elfvengren szerint buszának csak kedves látogatói vannak, akiknek akár sms-t is ír, ha valamilyen oknál fogva el kell halasztania útját Hartolába. Persze ilyenre nem nagyon van példa, ugyanakkor az érdeklődést jól tükrözi, hogy a két város közötti, mintegy 80 kilométeres távon 14-szer áll meg átlagosan. Nem csoda, ha így legalább 5 órába telik, mire megteszi az utat.

Könyvtárbusz a Télapó hazájából 2
Finnország ritkán lakott országnak számít Európában, ezért néhány évvel ezelőtt az állam úgy döntött, támogatja az önkormányzatokat abban, hogy saját fenntartású bibliotékáik szolgáltatásait könyvtárbuszokkal egészítsék ki. Ennek köszönhetően azok is kölcsönözhetnek könyveket, akik nem a nagyobb városokban, községeben, hanem azok vonzáskörzetében található falvakban élnek.

Finnországban jelenleg több ehhez hasonló könyvtárbusz közlekedik előre meghatározott útvonal és menetrend szerint, és a hálózat egyre csak fejlődik. Az úgynevezett “biblobuszok” elindítása hazánkban is terítékre került néhány évvel ezelőtt. Ennek eredményeképpen tavaly és idén is forgalomba álltak olyan teherautók, melyek szerelvényében könyvtárat alakítottak ki.