A hivatalos indoklás szerint a 2014. július 4-12-re tervezett nyári terepralin a magyar Qualisport csapata is indult volt, mely az utóbbi három évben visszatérő résztvevője volt a rangos eseménynek. A Selyemút Rali immáron ötéves múltra tekint vissza és az évek során a tereprali világának egyik meghatározó eseményévé nőtte ki magát, mely immáron a második legnagyobb verseny a Dakar-rali mellett.
A szervezőbizottság indoklása szerint a döntés összefüggésben áll azzal, hogy az olyan stratégiai fontosságú események, mint a téli olimpia, vagy épp az októberben, a szintén Szocsiban megrendezendő első Forma-1-es Orosz Nagydíj prioritást élveznek a rendezvényt kezdetektől fogva támogató Orosz Föderáció részéről. Azonban több mint valószínű, hogy az ukrán-orosz konfliktus miatt nincs idén reális esély a Selyemút Rali megrendezésére.  

Az idei Silk Way Rally Moszkvából, immáron hagyományosan a Vörös térről rajtolt volna, útvonala pedig érintette volna Tatárföldet és Kazahsztánt, míg a céldobogót ? akárcsak tavaly ? Asztrahánban állították volna fel. A magyar kamionos csapat zsinórban negyedszer rajtolt volna a futamon, amelynek Kovács Miklós pilóta, Czeglédi Péter navigátor és Ács László főszerelő alkotta triója 2013-ban a népes kamionos kategóriában az előkelő tizedik helyen végzett.

“Meglepett bennünket a szervezők bejelentése, már javában készítettünk a nevezéssel kapcsolatos dokumentációt. Át kell terveznünk az évadunk hátralevő részét, mert az biztos, hogy a Scaniát nem hagyhatjuk pihenni. Bízunk benne egyébként, hogy a szervezők egyben tudják tartani a Selyemút Ralit és jövőre újra versenyezhetünk Oroszországban.” – jegyezte meg Kovács Miklós. A Qualisport csapata ki van éhezve a nemzetközi sikerekre, ami kiváló szerepléseiknek is köszönhető. A Scania V8-as kamionnal versenyző csapat az év elején az Africa Eco Race-n például a harmadik helyet szerezte meg.

Forrás: Qualisport