A BKK és a BKV között megkötött közszolgáltatási szerződés alapján a fővárosi közlekedési vállalat 18 db Ikarus V127 típusú autóbusz gyártására és szállítására kötött szerződést, melyek úgynevezett PKD-konstrukcióban készülnek, tehát a BKV üzemeltetőként végzi azok végszerelését. Az első jármű összeszerelése már megkezdődött, idén nyárig pedig 3 busz készül el, a további 15 darabos opció lehívásáról ezután, a tapasztalatok függvényében születhet döntés.

A tizenkét méter hosszú, szóló kivitelű, teljes mértékben alacsonypadlós Ikarus V127-eseket Euro 5-ös károsanyag-kibocsátási normáknak megfelelő, Cummins gyártmányú dízelmotorokkal gyártják. A részben kiszerelt vázak fényezését és a helyszínre szállított részegységek beépítését a BKV saját műhelyi kapacitásával a Kelenföldi buszgarázsban hajtja végre, emellett ugyancsak a közlekedési vállalat biztosítja az akkumulátorokat, a gumiabroncsokat, a jegykezelőket és a fedélzeti zártláncú kamerarendszert. Ha kíváncsi vagy hol tart az első példány összeszerelése, kattints valamelyik képre és csodás galéria nyílik! 

Már készülnek az új Ikarusok 2
A buszok vételára 52 millió forint, melyet a BKV további összesen 3,5 millió forintnyi anyaggal és körülbelül 2,5 millió forint értékű munkával egészít ki, amely így kedvező végső beszerzési árat jelent. A megállapodás szerint idén három járművet raknak össze a BKV-nál, a további 15 darab autóbusz pedig jövőre érkezhet Budapestre feltéve, ha a fővárosi közlekedési vállalat megrendeli őket.

Nyílt nap Kelenföldön

A Kelenföldi buszgarázs szombaton nyílt napot tart abból az alkalomból, hogy 65 éve adták át a telephely szerelőcsarnokát. Holnap 10 – 16 óra között családi és szakmai programokkal várják az üzemegység dolgozói a látogatókat. Az érdeklődők többek között megismerhetik és kipróbálhatják az NKH és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kreszfelfrissítő-, valamint a tanulóknak kidolgozott e-learning programját, amely a felelősségteljes közlekedés hangsúlyozását, a balesetek veszélyének felismerését célozza meg.

Már készülnek az új Ikarusok 3 A Közúti Gépjármű-közlekedési Hivatal Pályaalkalmasság Vizsgálati Főosztályának szakemberei speciális vizsgálóeszközzel mérik a sofőrök reakcióidejét, koordinációs és koncentrációs képességeit, de a látogatók kipróbálhatják azt is, milyen érzés részeg szemüvegben közlekedni gokarttal és gyalogosan egyaránt, mindezek mellett a  Széchenyi Vasútmodellező Klub és a Magyar LEGO-Vasút Klub jóvoltából terepasztalok, valamint az Élő Mini Világ Alapítvány öko-busza várja az érdeklődőket. A rendezvény ideje alatt nosztalgia-autóbuszok közlekednek, melyek ezúttal díjmentesen vehetők igénybe.

Forrás: Vezess