Immáron ötödik hónapja tart a bővülés a haszonjármű-piacon Európában. A legfrissebb januári adatok szerint 132 503 darab új járművet helyeztek forgalomba, ami 4,7 százalékos növekedést jelent. Az eladásokat az ACEA szerint főleg a furgonok mozgatták, ugyanakkor a kamionok és a nehéz-teherjárművek növekedése is jelentős volt. Mindamellett januárban az új autóbuszok és turistabuszok eladása számottevően csökkent az előző hónapokhoz képest. 
Az év első hónapjában összesen 109 019 darab furgont helyeztek forgalomba, ami 5,3 százalékos növekedést jelent. A legnagyobb bővülés Spanyolországban volt, a mediterrán országban ugyanis 49 százalékkal több kisteherautót értékesítettek.
A 3,5 tonna feletti járművek (buszok kivételével)  esetében szerény, mindössze 3,2 százalékos bővülés mutatkozott, így összesen 21 040 jármű talált gazdára ebben a kategóriában. A legnagyobb mennyiséget, azaz mintegy 5170 darab járművet Németországban helyeztek forgalomba a szegmensben. Régiónk országai közül Lengyelország nőtt jelentősen a 3,5 tonna feletti járművek esetében, ott ugyanis mintegy 21,6 százalékos bővülés volt.

A 16 tonna feletti haszonjárművek (buszok kivételével) eladása 9,8 százalékkal nőtt és összesen 17 079 járművet regisztráltak ebben a kategóriában. A legnagyobb bővülés Németországban volt, ahol 3622 darab nehéz haszonjárművet értékesítettek, míg Nagy-Britanniában mintegy 41,8 százalékos csökkenés jelentkezett. 

A 3,5 tonna feletti új buszok és turistabuszok regisztrációja pedig 8,8 százalékkal zsugorodott a kontinensen és összesen 2444 darab autóbuszt értékesítettek a forgalmazók. A legnagyobb piac az év első hónapjában Franciaország volt (491 db), második helyre Nagy-Britannia (425 db), a harmadikra pedig Németország szorult (375 db). Az egyedüli növekedést Olaszország érte el, ahol 11,5 százalékos bővülést regisztráltak, ami összesen 282 darab új autóbusz üzembe-helyezésének köszönhető.

Forrás: ACEA