Nehéz elfelejteni azt a videót, melyben a kiöregedett akcióhős teherautók között spárgázik. A reklám a svéd gyártó által fejlesztett dinamikus kormányzást volt hivatott népszerűsíteni. A cél többszörösen is sikerült, hiszen a hátrafelé menő kamionok között terpeszkedő Van Damme videó nagy népszerűségre tett szert a világhálón. Sőt, talán még szerencsét is hozott a Volvónak, hiszen a teherautó-gyártó egy díjat is bezsebelt az év elején.

A Volvo által Dynamic Steering névre keresztelt fejlesztés kiérdemelte a 2013-as Minőségi Innováció Díjat, melyet minden évben a Svéd Minőségellenőrző Intézmény (SIQ) ítél oda azzal a céllal, hogy ösztönözze a csúcsminőségű megoldásokat. “A dinamikus kormányzás kiváló példa egy olyan találmányra melyet arra fejlesztettek ki, hogy megfeleljen mind a kereskedelmi elvárásoknak, mind a felhasználók igényeinek. Az új technológia jobb manőverező képességet és fejlettebb munkakörnyezetet kínál a sofőrnek,” jegyezte meg Matti Kaulio egyetemi docens a KTH (Királyi Technológiai Intézet) Ipargazdasági részlegén, összegezve a zsűri döntését.

Kompenzál az elektromos motor

A Volvo fejlesztése egy elektronikusan vezérelt elektromotor segítségével működik, amely a rendkívüli pontosságú kormányzás érdekében másodpercenként 2000 vezérlőjelet kap. Előnye, hogy hátramenetben kiegyensúlyozott irányíthatóságot biztosít minimális erőkifejtés mellett. Az elektromos motor automatikusan szabályozza a kormányzást is és kompenzálja a kormánykeréken jelentkező egyenetlenségeket, amelyeket például oldalszél vagy az útfelület hibái okozhatnak. Ennek eredményeként jelentősen csökken a folyamatos kis kormányzási korrekciók szükségessége. A dinamikus kormányzás a kormánykerék elengedésekor automatikusan visszaállítja azt a kiindulási helyzetbe.

Párizsi bemutató

A Volvo Trucks tesztfilmjét már több mint 68 millió alkalommal tekintették meg a YouTube-on a 2013. novemberi bemutató óta. Mostantól pedig már a világ első reklám múzeuma, a Musée de la Publicité látogatóinak is megnézhetik a párizsi Louvre-ban. A múzeum már egy héttel a bemutatás után felvette a kapcsolatot a Volvo Trucks-szal, hogy megkérje a film bemutatásának lehetőségét. A mai naptól minden látogató számára látható a múzeum állandó gyűjteményének részeként.

Forrás: Volvo Trucks