Bár idehaza nincs jelen a piacon, azért számunkra is ismerősen csenghet a legendás amerikai teherautó gyártó márkaneve, a Peterbilt. A céget még 1939-ben alapította T.A. Peterman a kaliforniai Oakland városában. A vállalat rövid idő alatt széles ismertségre tett szert, ennek köszönhetően népszerűsége gyorsan túlnőtt a régión. A siker a megrendelések számán is meglátszott, ugyanis míg a kezdeti időkben évente csak néhány tucat kamion hagyta el a gyártócsarnokot, addig ez a mennyiség évek múlva már több száz darabra duzzadt.

1958-ban a Paccar megvásárolta a céget és két évvel később az ugyancsak Kalifornia államban található Newarkba költöztette a gyártóbázist. Ebben az évtizedben a Peterbilt piaci részesedése és szervizhálózata jelentősen nőtt. 1969-ben a vállalat megnyitotta második gyárát a Tennessee államban  található Madison városában abból a célból, hogy a gyorsabban szolgálhassák ki az ügyfeleket. 1980-ban a Peterbilt megépítette harmadik gyáregységét a texasi Dentonban. A cég végül ide összpontosította erőforrásait, ennek köszönhetően ez lett a gyártó új székhelye. Ez a gyár jelenleg napi 160 kamion összeszerelésére képes az egyedi igények alapján, valamint a sorozatgyártásban készülő modelleket is ideértve.

A Peterbilt Class 6-os és 7-es szériájú teherautók viszont nem Texasban, hanem Észak-Amerika legidősebb városban, Québec-ben készülnek. A Paccar motorokat pedig az Ohio államban található Columbus-ban gyártják. A Peterbilt jelenleg 290 viszonteladóból és szervizből álló hálózatot üzemeltet az USÁ-ban és Kanadában, ennek köszönhetően pedig az észak-amerikai kontinens egyik legnagyobb kamiongyártójának számít.

Így néz ki a Peterbilt 579-es nyergesvontató belső tere, a limitált szériás változatban ezt is feltuningolják majd

Ünnepi modell

A Peterbilt egy limitált szériás modellel ünnepli 75. éves fennállását. A gyártó idén piacra dobja az 579-es modellt, mely formavilágában az 1939-es típust idézi meg. A típust persze nem csak ez teszi különlegessé a jelenleg gyártott Peterbiltek közül. Az 579-es nyergesvontató hálófülkéjén már messziről látható lesz az évfordulóra emlékeztető embléma, mindamellett a teherautót a korábbi formatervet idéző, jellegzetes téglalap-alakú, krómozott hűtőráccsal szerelik. Ugyancsak krómozott, három lépcsős fellépőkkel látják a modellt, de a visszapillantó tükrök tartóvázai is ezüstös borítást kapnak.

A limitált szériás változat további ismertető jegye lesz a kéttónusú tűzpiros fényezés, az utastérben pedig bőrborítású kormánykerék, valamint exkluzív fekete bőrrel borított LX-ülések várja a sofőrt és utasát. Mindehhez még hozzá jön a krómozott gáz- és fékpedál, kuplung, valamint a szintén fényes bevonttal ellátott ajtókilincs.

A 75. évforduló alkalmából idén a Peterbilt a limitált szériás 579-es modellt számos kiállításra és múzeumba viszi el. A nyergesvontatót olyan szerelvénnyel látják el, melyben a márka több évtizedes történetét bemutató installáció kap helyet. Mindamellett a vállalat egy 250 oldalas könyvet dob piacra, mely részletesen bemutatja a Peterbilt összes modelljét valamint jelentősebb sikereit.