A most megrendelt kukásautókat a Fővárosi Önkormányzat döntően uniós forrásból vásárolja. A hosszúra nyúlt közbeszerzési eljárás során az Eurotrade ajánlata bizonyult a legjobbnak. A beszerzés célja, hogy az új járművek az Európai Unió társfinanszírozásában megvalósuló fővárosi, házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési projekt eszközeiként, a kihelyezett színes kukákba helyezett papír- és műanyaghulladékok begyűjtését végezze.

A cég háromtengelyes, Iveco Stralis típusú teherautókkal nyerte el a tendert, melyekre a német Stümmer készíti a 10 tonna feletti hasznos terhelhetőségű, hulladéktömörítős-felépítményt. Az “Év Kamionja 2013” díjjal kitüntetett Stralis földgázüzemű változatát a közelmúltban a német és nemzetközi szakmai zsűri az “Európai Fenntartható Szállításért Díj” odaítélésével is elismerte.

A 300 lóerős, 26 tonna össztömegű földgázüzemű járművek károsanyag-kibocsátása a jelenleg érvényben lévő Euro 6-os határértékek alatt van. Ennek köszönhetően jelentős mértékben hozzájárul a főváros levegőjében a szilárdrészecske-koncentráció csökkentéséhez, valamint a hulladékgyűjtő teherautók által keltett zajterhelés mérsékléséhez.

“A kiválasztott alternatív hajtású járművek évi 1200 tonna szén-dioxid kibocsátásának elkerülésével járulnak hozzá az emberi tevékenység okozta globális felmelegedés lassításához. Egyúttal utat nyitnak a főváros szerves hulladékának jövőbeli fenntartható hasznosítása előtt, amellyel nem csak évi 4-5 milliárd forintnyi üzemanyagköltség csökkenhet a Főváros Önkormányzatának cégeinél, hanem mintegy másfél millió tonna üvegházhatású gáz légkörbe juttatása is elkerülhető” – jegyezte meg a CNG-üzemű járművek beszerzésével kapcsolatban Domanovszky Henrik, a Magyar Gázüzemű Közlekedés Klaszter Egyesület (MGKKE) elnöke.

A 60 darab, most megrendelt járművel a főváros a legnagyobb földgázos járműflottát fogja üzemeltetni Magyarországon, hiszen a BKV és az FKF együttesen 100 darab CNG-vel hajtott járművel rendelkezik majd, amelyet a szolgáltatói körből a Főgáz járműparkja, valamint az egyre bővülő taxiflották tovább növelhetnek a jövőben.

Forrás: Vezess