Az ezüst antibakteriális, vírus- és gombaölő hatása már régóta ismert, azonban tömegközlekedési eszközökön eddig idehaza nem használták ki előnyeit. A járművek utasterében a kapaszkodókra, valamint az ülések felületére felvitt oldatok meggátolják a kórokozók továbbterjedését. A Szegedi Közlekedési Társaság (SZKT) munkatársaival közösen a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói havonta mikrobiológiai ellenőrzéseket végeznek a járműveken az ezüstoldat hatékonyságát vizsgálva.

A kutatók elvárásai szerint ezzel a módszerrel külön vegyszer alkalmazása nélkül hosszabb távra, de legalább a járványok időszakára jelentős védelmet tudnak nyújtani az utasoknak. A közelmúltban beszerzett járművek kivételével minden villamost és trolit lekezelnek a szerrel, ez csaknem félszáz járművet jelent.

A technológia kifejlesztésére egy uniós pályázat adott lehetőséget négy évvel ezelőtt. Az egyetem és a vállalat között évek óta tradicionális együttműködés folyik, ugyanakkor az eljárás kifejlesztésében az SZTE mellett partner volt Nanocolltech és a General Electric Hungary, melyek összesen mintegy 300 millió forintot használhattak fel. A projekt során nanotechnológiás eljárást használnak baktériumokat és vírusokat elpusztító fertőtlenítési eljárások kidolgozására. Olyan nanorészecske-kompozitokat állítottak elő, melyek az odatapadt baktériumokat és vírusokat vegyszermentesen megsemmisítik.

Forrás: MTI