A Volvo Trucks nemrég jelentette be, hogy ez év tavaszán lesz a svéd gyártó zászlóshajójának számító, az FH 16-osnak az Euro 6-os kivitelű bemutatója. A nyergesvontató új, 16 literes erőforrást kapott, mely teljes mértékben megfelel a legszigorúbb környezetvédelmi normáknak.

Az Euro 4 és az Euro 5 esetében a szelektív katalitikus redukciót (SCR) választotta a Volvo a károsanyag kibocsátás csökkentéséhez. A mérnökök a fejlesztéskor ezt a módszert finomították, hogy elkerüljék a motorteljesítmény romlását. Ennek megfelelően a kipufogógáz utánkezelő rendszer az SCR katalizátor mellett egy dízel oxidációs katalizátort (DOC), valamint egy dízel részecskeszűrőt (DPF) és egy ammóniakivonó katalizátort (ASC) is tartalmaz egyazon kipufogódobon belül.

Az új Euro 6-os motorcsalád háromféle teljesítményben 750, 650 és 550 lóerős változatban készül. A legerősebb 3550, a közepes 3150, a leggyengébb pedig 2900 newtonméter nyomaték leadására képes. A svédek mindhárom erőforráshoz Volvo I-Shift automata váltót kínálnak, de az 550 lóerős változat kézi váltóval is rendelhető.

A Volvo FH16-ost általában nehéz rakományok vontatására, rönkszállításra és olyan távolsági szállítmányozásra használják, ahol fontos tényező az idő, így például az élelmiszerek szállításakor. Az új erőforrásokkal szerelt FH 16-ok értékesítése ez év márciusától kezdődik, gyártásuk pedig várhatóan június elején indul.

Forrás: Volvo