A Qualisport kamionos különítményének az idei Africa Eco Race tizedik szakasza szerencsére az utóbbiak közé tartozott. Kovács Miklós pilóta, Czeglédi Péter navigátor és Ács László főszerelő szinte száguldott a Scaniával, begyűjtötték harmadik szakaszgyőzelmüket és ezzel a kamionos kategória ezüstérmét is megszerezték.
A megmérettetés kezdete óta végsebesség-problémákkal bajlódó kalocsai alakulatnak kedvezett a végelszámolásba beleszámító utolsó, 202 kilométer hosszú menet, amelyet Toueilából rajtolva még Mauritániában bonyolítottak. A trió 2 óra 46 perc 24 másodperc alatt teljesítette a távot, amely a nap legjobb kamionos ideje lett: ezzel – mivel a versenybíróság előző napi határozata szerint az utolsó szakaszt a korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is csak demonstrációs menetként futják – bebiztosították a kategória ezüstérmét.

 

Kovácsék viszontagságos küzdelmek árán szerezték meg a második helyet a kamionosok között: a hetedik szelektív után 55 perc volt a hátrányuk a portugál Elisabete Jacintóhoz képest, amit a nyolcadik szelektíven egy szakaszgyőzelemmel 5 percnyi előnyre változtattak. A kilencedik szakaszon ismét hátrányba kerültek, így a pilótanő és csapata 2 perc 50 másodperces előnnyel vágott neki az utolsó mauritániai próbának, ám a magyarok remekeltek és ennek meglett az eredménye.
 
“Hatalmas csatát vívtunk a mai szakaszon, amelyből nagyon jól jöttünk ki? – értékelt az ezüstérmes egység pilótája, Kovács Miklós. “A terep kedvezett nekünk, volt sok tevefű, dűne, ráadásul a végsebesség-gondjainkat kompenzálta az is, hogy a nem dűnés részek roppant technikásak, rendkívül kanyargósak voltak. Alaposan megdolgoztunk ezért az eredményért, beleadtunk apait-anyait és jól elfáradtunk, de nagyon megérte. 2010-ben nyertünk, de voltunk már bronzérmesek és negyedik helyezettek is. Az ezüstérem mostanáig hiányzott az afrikai kollekciónkból!– tette hozzá Kovács.

 

Érdekesség, hogy a magyar kamionos egység 41 óra 17 perc 41 másodperces eredménye az autós-kamionos összesítésben – az Africa Eco Race-en ilyen is van – a hatodik helyre elegendő. A monstrumok csatáját pályafutása során harmadszor 39 óra 24 perc 45 másodperces idővel a csehek Tatra-nagyágyúja, Tomás Tomecek nyerte, míg Jacinto 41 óra 30 perc 39 másodperces idővel zárt a kategória bronzérmes pozíciójában.

 

Nem adta fel az autós kategória magyar egysége, az Opel Dakar Team sem: a napok óta motorgondokkal bajlódó Szalay Balázs és Bunkoczi László tovább harcolt, a Mokka ismét felszippantott 17 liter motorolajat, s bár nem jutottak tovább az első ellenőrzőpontnál, további időbüntetéssel folytatják útjukat a cél felé. Eredményük az autósok között még így is a tizennyolcadik helyet jelenti számukra.