Állítólag több olvasó is fotókkal számolt be arról, hogy a Kisalföld Volán egyik helyközi járatának padlójából gombák nőttek ki. A hír első hallásra viccnek is tűnhet, a kisalfold.hu információit azonban a helyi közlekedési vállalat nem cáfolta, sőt tájékoztatásuk szerint a gombákat azon nyomban eltávolították. A buszokon nem éppen szokványos jelenségnek számító élőlényekre az internetes lap szerint kedden, a 14:45-kor induló Győr-Barbacs-Földsziget járaton lettek figyelmesek az utasok. Az olvasói beszámolók és a képek alapján a gombatelep az egyik utasülés alatt, közvetlenül a műanyagborítás alatt helyezkedett el.

Felmerül a kérdés viszont, mi lehet az a szerves anyag egy autóbuszon, ami táptalajt biztosíthat a ránézésre laskagombának tűnő képződményeknek. Elviekben a csúszásmentesített burkolat alatt található falemez nedvesedés esetén megélhetést nyújthat egyes gombafajoknak, de nem ilyeneknek és nem ekkoráknak. Ennek biológiai részéről azonban később.

Mém vagy igazi?

A Kisalföld Volán tegnapi Facebook bejegyzése szerint, bár hozzájuk nem érkezett ezzel kapcsolatos olvasói levél, ennek ellenére eltávolították a gombát a buszról és a jármű légrendszerének frissítésről is gondoskodtak. Az internetre három kép került fel, ebből kettő kedden 14:40-kor és 15:05-kor készült, míg a legelső hétfőn, este 20:26-kor. Ebből mindössze annyi következtethető ki, hogy az egyik utas már a hét első napján felfigyelhetett a gombára, holott a cikk a keddi 14:45-ös járatról szól.

A harmadik, 2013.11.19-én, 15:05-kor létrehozott fotó
A harmadik, 2013.11.19-én, 15:05-kor létrehozott fotó

Gombák nőttek az autóbuszon

Gombák nőttek az autóbuszon

A harmadik, 2013.11.19-én, 15:05-kor létrehozott fotó
A második, 2013.11.19-én, 14:40-kor készült kép
Az első, 2013.11.18-án, 20:26-kor készült kép
Gombák nőttek az autóbuszon 11
Kissé négyzetesen nőnek a gombák az első képen
Fotó megosztása:

Az első, 2013.11.18-án, 20:26-kor készült kép

Az első, 2013.11.18-án, 20:26-kor készült kép

A képeket összehasonlítva jól kivehető, hogy közel 18 óra leforgása alatt milyen szépen fejlődött a gombatelep, feltéve, ha ez valóban így történt. A legelőször készített képen viszont amatőr photoshoppos beavatkozás figyelhető meg, ugyanis a telep közepén szabályos, téglalap alakú elmosódás látható. A másik kettő, később készült fotót nagyobb odafigyeléssel szerkeszthették, viszont hanyagsága vall, hogy a két, szinte egy időben készült képek közül az egyiken nem látható vízfolyás. Erre az sem mentség, hogy az egyik vakuval, a másik pedig anélkül készült.

A késői laskagomba a természetben az első deres, késő őszi éjszakák után nagy csoportokban jelenik meg. Igaz, kora tavasszal is előfordul, bár akkor ritkább. Szeptembertől márciusig a lombos és tűlevelű erdőkben, élő vagy elhalt fák ágain vagy tuskóján terem, autóbuszokon aligha. A műanyagpadlót – ahogy az a képekből kivehető -pedig kifejezetten nehezen törné át egy ez, vagy egy ehhez hasonló gombafajta.

Önnek mi a véleménye? Várjuk az észrevételeket a hozzászólásokban!