A teherautó-sofőrök fogyasztási versenyének idei végső döntőjét október 19-én, a grobniki pályán rendezték meg Horvátországban. A Volvo Trucks által szervezett versenyen a közép-európai régió 14 országából induló kamionvezetők közül egy magyar bizonyult a legjobbnak. A kamionos ezzel Kelet-Közép-Európa bajnoka lett, valamint elnyerte a fődíjat, egy vadonatúj Volvo V40-est.

A verseny – melyet a svéd gyártó 2011-ben indított el nemzetközi szinten, a régió pedig már második alkalommal rendezett meg – fő üzenete az üzemanyag-takarékosság fontossága. Bármilyen fejlett is lehet egy teherautó technológiája, a sofőr döntő tényezőnek számít a gázolaj-fogyasztás, valamint az emissziócsökkentés területén. Az átgondolt vezetés ugyanis jelentős megtakarításokat jelent mind a környezet mind a szállítmányozó cég számára.

Idén a versenyre mintegy 3200 kamionvezető jelentkezett  Kelet-Közép-Európából. Ez majdnem kétszer több, mint amennyien tavaly indultak. A grobniki régiós döntőre azonban már csak a 14 nemzeti bajnok kapott meghívást. A versenyzőknek Horvátországban azért kellett meg megmérkőzniük, hogy bekerülhessenek a legjobb négy közé.

Simon Zoltán pózol a verseny fődíjával
Simon Zoltán pózol a verseny fődíjával

Magyar sofőr a legtakarékosabb

Magyar sofőr a legtakarékosabb

Simon Zoltán pózol a verseny fődíjával
Magyar sofőr a legtakarékosabb 6
Fotó megosztása:

Simon Zoltán pózol a verseny fődíjával

Simon Zoltán pózol a verseny fődíjával

A versenykörök 8,4 km hosszúak voltak, melyet a lehető legkevesebb üzemanyag felhasználásával kellett teljesíteni maximum 14 perc alatt. A döntőbe két-két körből, kétféle Volvo FH kombinációval került a döntőbe egy cseh, magyar, lengyel és szlovén pilóta. A verseny győztese Simon Zoltán volt, aki a legkevesebb üzemanyagot fogyasztotta (2,181 liter) a végső döntő körben.

“A döntő alatt egy kicsit ideges voltam, de bíztam magamban. A történet vége felülmúlta az álmaimat, annak ellenére, hogy ezért jöttem Horvátországba. A verseny alatt saját vezetési stílusomat követtem – amely gazdaságos és dinamikus is egyben – úgy, ahogy a mindennapokban vezetek. Most már tudom, hogy tökéletes döntés volt” – mondta Simon Zoltán, miután átvette a verseny fődíját.

A második helyet Tomas Horcicka, cseh versenyző szerezte meg, Stanisław Mierzejewski lengyel kamionsofőr pedig harmadik lett.