A részecskeszennyezés témájának szentelte tegnapi ülését az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága. A több mint 80 százalékban a fűtésből és közlekedésből származó apró szemcsék évi 16 ezer ember idő előtti halálát okozzák Magyarországon. A további halálozások elkerülése érdekében az Európai Unió egészségügyi határértékeket határozott meg, amelyeket sajnos hazánk jóval többször lép át a megengedettnél.

Ezért az Európai Bizottság jogsértési eljárást indított Magyarország ellen, aminek végeredménye több millió eurós bírság is lehet. A kormány részben ennek elkerülése érdekében 2011-ben intézkedési programot fogadott el a részecskeszennyezés csökkentésére. A program megvalósítására a Vidékfejlesztési Minisztérium tavaly 72, idén mindössze 54 millió forintot fordított, ami a bizottsági szerint is elfogadhatatlanul kevés.

Jelentős előrelépés ugyanakkor az elektronikus útdíj bevezetése. Ugyanakkor a nem fizetős, illetve alacsonyabb díjú utakra leterelődő kamionok problémáját meg kell oldani, hiszen a megnövekedett forgalmú településeken még inkább károsodhat a lakók egészsége.  A városban élők életminőségét pedig egyebek mellett az alacsony kibocsátású zónák bevezetése javíthatná, így ha például Budapest különösen szennyezett területeire csak a kevésbé szennyező járművek hajthatnának be.

A Vidékfejlesztési Minisztérium többek között ennek, a sok külföldi városban már évek óta hatékonyan működő módszernek a megvalósíthatóságáról is készíttetett egy hasznos tanulmányt, ezt azonban még nem hozta nyilvánosságra.

Forrás: Levegő Munkacsoport