Bár közúti jogosítványa még nincs, viszont sikeres KRESZ-vizsgán van túl a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) teherautó-kontinensviadal legfiatalabb, mindössze tizenhat éves versenyzője. A szezonnyitó versenyhétvégén Major Benedeknek szombaton négy, vasárnap pedig kettő-kettő futamot kellett teljesítenie az olaszországi Misanóban. A miskolci születésű pilóta az első futamon a tizenegyedik helyet szerezte meg, a másodikon pedig a kilencedikként ért célba, mellyel két Eb-pontot szerzett. A szombati kiváló eredményeket követően másnap mindkét versenyen a tizenhatodik helyre ért be.

“Teljesen biztonságban érzem magam a kamionban, a kihívást pedig abban látom, hogy a karrierem korábbi szakaszában ekkora járművet még nem vezettem” – jegyezte meg versenyző. “Az idényt nagyon jó lenne az első tízben befejezni, de ez egyáltalán nem lesz könnyű, mert a mezőny nagyon erős, és sokat kell majd harcolni a pontokért” – tette hozzá Benedek az eredmények kapcsán.

Az Oxxo-csapat másik 5,5 tonnás kamionját Kiss Norbert vezette, aki tavaly több futamgyőzelmet is elért. A szombathelyi versenyző célja, hogy az idei szezont a legjobb három között zárja. A pilóta szerint azzal, hogy ketten szerepelnek a csapatban, lehetőségük van különböző versenystratégiák kidolgozására. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy csapattársa a kezdő futamokon az első nyolcban végezzen. A szabályok szerint a kezdő futamot követően, szombaton és vasárnap az első nyolc helyezett fordított sorrendben startolhat a második versenyen, az első futam nyolcadikja pedig a pole pozícióból indulhat a későbbi megmérettetésen.

A misanói futamokra több tízezer néző volt kíváncsi

A misanói futamokra több tízezer néző volt kíváncsi

A rutinos versenyző az olasz futam szombati napját műszaki problémák miatt pont nélkül zárta. Ennek ellenére vasárnap pole pozíciót futott az időmérőn, ami csapatnak még soha nem sikerült, majd az első versenyen az élről rajtolva második, a másodikon nyolcadik lett. Az első futamon elért dobogós hely a 2008-ban alakult csapat eddigi legjobb eredménye, tavaly ugyanis csak a második versenyeken értek el sikereket, ezekért pedig kevesebb pont jár.

A tíz hétvégéből és 40 futamból álló Európa-bajnokság a kategória legmagasabban jegyzett szériájának számít, a FIA ugyanis nem rendez világbajnokságot a kamionosoknak. A misanói futamokra több tízezer néző volt kíváncsi. A pályát a 2011-ben tragikus hirtelenséggel elhunyt San Marinó-i motorversenyzőről, Marco Simoncelliről nevezték el.

Forrás: MTI és Oxxoracing.com