Wes Anderson amerikai rendező a ‘The Grand Budapest Hotel’ című filmjét forgatja Görlitzben. A produkcióban több hollywoodi sztár is szerepet kapott, a filmben feltűnik többek között Ralph Fiennes, Bill Murray, Jude Law, Edward Norton, Harvey Keitel, Jeff Goldblum, Willem Dafoe, Owen Wilson, Adrien Brody és Tilda Swinton is.

A forgatási helyszínek és a szállodák közötti utazásról nyolc darab Multivan BlueMotion, továbbá három Amarok gondoskodik. A stáb szállítását pedig egy Achleitneer összkerékhajtással szerelt Crafter 4motionnal végzik. “A Craftert külső felvételekhez használjuk, az Amarok pedig akkor tesz jó szolgálatot, amikor a sok mindent kell gyorsan az egyik helyszínről a másikra szállítanunk.” – jegyezte meg Jeremy Dawson, a film producere.

Wes Anderson azért döntött Németország legkeletibb városa, Görlitz mellett, mert a második világháborúban sok történelmi épület kerülte el a pusztulást. Ennek megfelelően több mint négyezer, műemlékvédelem alatt álló, neonreklámtól mentes épület szolgálhat kiváló helyszínként a forgatásokhoz. A DEFA is számos filmet forgatott Görlitzben a német újraegyesítést megelőzően, de a Berlini Fal leomlását követően Hollywood is gyorsan felfedezte a kisvárost.

A ‘The Grand Budapest Hotel’ az egyesült államokbeli Indian Paintbrush produkciós társaság vállalkozásában és finanszírozásában készül. Az 1927-ben játszódó filmmel leghamarabb 2014 elején találkozhatunk a mozikban.