Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) bejelentette, hogy 54,2 millió euró értékben finanszírozza a fővárosi elektronikus jegyrendszer bevezetését. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) által a közelmúltban megkezdett budapesti fejlesztés előkészítése és bevezetése a Fővárosi Közgyűlés megbízásából és támogatásával történik. Az elmúlt két évtizedben a világ számos nagyvárosában vezettek be hasonló rendszert.

Megállapodás nyár elején

Mintegy egy éves tárgyalássorozat eredményeképpen, január végén az EBRD bejelentette, hogy hajlandó finanszírozni a BKK elektronikus jegyrendszer bevezetésére irányuló projektjét. A hitelszerződés aláírásáig még az EBRD által lebonyolítandó átvilágításra és további egyeztetésekre lesz szükség, valamint a Fővárosi Közgyűlés jóváhagyására. A városvezetés tervei szerint a szerződést végül a nyár elején írhatják alá. A hitel felvevője a BKK lesz, mint jegy- és bérletbevételekért, illetve az értékesítésért felelős szervezet.

Az EBRD bejelentésével párhuzamosan a BKK elindította a beszerzés előkészítését. A szerződéskötésre a nyertessel az év második felében kerülhet sor, a rendszer bevezetése pedig jövőre indulhat. Az előkészítés irányításával a főpolgármester Vitézy Dávid vezérigazgatót bízta meg. A jelenleg használt papír alapú jegyek és bérletek Európa-szerte kuriózumnak számítanak.

Forrás: BKK