A hazai játékgyártás 1945 és 1989 közötti történetét mutatja be a Játékország című, csütörtökön megnyílt kiállítás a budapesti Közlekedési Múzeumban.

 

Bözse vonórúdon

Bözse vonórúdon

Bözse vonórúdon


A 2013. június 19-ig látogatható tárlaton szereplő több mint 300 játék között látható egyebek mellett Java építőjáték, búgócsiga, tikitaki, elemes kirakó, holdrakéta, törpeautó és lendkerekes egér. A tárlat bemutat olyan ritkaságokat is, mint az Ikarus 630-ast mintázó Elektróbusz egyetlen fellelhető prototípusa, a 0-ás méretarányú Kandó-villanymozdony tanulmányterve, illetve eredeti műszaki rajzok, amelyek alapján a Lemezárugyár játékait gyártották.

 

A kiállított termékek sokasága túlmutat önmagán, a magyar ipar egy részletén keresztül képet fest egyebek mellett a korszak tervgazdálkodásának gyakorlati működéséről, az ipari termelés három szektorának, az állami vállalatoknak, az ipari termelőszövetkezeteknek és a maszekoknak a tevékenységéről – mondta Krámli Mihály, az intézmény igazgatója megnyitó beszédében.

 

Hozzátette, hogy a látogatók választ kapnak arra is, milyen speciális tevékenységet folytatott a Játékfelügyelő Bizottság, milyen elgondolások mentén működött az 1950-es években a Játéktervező Intézet, és melyek voltak a legsikeresebb játékok.

 

A tárlat különlegessége, hogy a közönség itt láthatja először a bádogjáték-készítés fellegvárának is tartott győri Lemezárugyár eredeti játékterveit és prototípusait.

 

A kiállítás felelevenít egy hetvenes évek végi panel lakásbelsőt a korra jellemző játékokkal és egy 1950-es éveket idéző játéktervező irodát, ahol ideológiai szempontok alapján tervezték az új játékokat.

  

A tárlat létrejöttéhez nagymértékben hozzájárultak a magángyűjtők.

 

Forrás: MTI