Sikeresen zárult a tavaly decemberben meghirdetett, használt, alacsonypadlós szóló autóbuszok beszerzésére irányuló tender. A nyertes VDL Bus Center 38 db Volvo 7700 típusú szóló autóbuszt szállít Budapest számára, buszonként 55 000 euro (azaz kb. 16,3 millió forintos) áron – tudatta a Budapesti Közlekedési Központ.

A BKK hangsúlyozza, hogy ezek a járművek a régi Ikarusok felújítását váltják, továbbra is tervezik új autóbuszok beszerzését is. Kifejtik, hogy autóbuszok vételára alig haladja meg egy régi Ikarus felújításának költségét, viszont egy új jármű vételárának kevesebb mint egyharmadába kerültek.

A hollandiai Veldhovenből érkező, A 2004-es évjáratú járművek  12 méter hosszúak. Hajtásukról euro 3-as besorolású, 272 LE-s motor gondoskodik. A buszok átlagos futástelítettsége 477 ezer km.  A Budapestre történő indulás előtt minden autóbuszt Volvo szakműhelyben készítenek fel a hosszú útra, majd már BKV-s járművezetőkkel érkeznek Magyarországra.
 
A járművek lényegében megegyeznek a szintén 2004-től Budapesten forgalomba állított csuklós Volvo autóbuszokkal, ugyanazon típuscsalád rövidebb változatai.  A használt járművek beszerzésének programja a BKK a 2011-ben indult tömegközlekedési beruházási program részeként valósult meg, ennek jegyében 13 darab Van Hool, 31 darab Mercedes Citaro autóbusz és 14 db német MAN trolibusz beszerzése történt már meg a Volvók előtt.
 
A tervek szerint az első járműcsoport május közepén indul Hollandiából, de legkésőbb július 19-ig valamennyi autóbusz útra Budapest felé.