Jelenleg a Magyarországon kapható használt autók átlagos ára 1,9 millió forint körül mozog a Használtautó.hu adatai szerint. Megnéztük, milyen kompakt autókat vehetünk 1,5 millió Ft körüli áron a korábbi generációkból. Ezek a modellek mind városi használatra, mind hosszabb utakon beválnak. A családi autót keresőknek a joggal népszerű kombikat ajánljuk, ami a Bravót leszámítva mind a három típusból elérhető volt, de hasonló műszaki alapokra egyterűt is épített a legtöbb autógyártó.

FIAT Bravo II 198, 1,1-2,5 millió Ft

Kevesen gondolnak rá, de nyomott árai és a nagyrészt a Stilótól átvett, kiforrott technika miatt érdekes a FIAT Bravo második, 198 kódú generációja. 2007 és 2014 között készült, ára használtan 1,1 és 2,5 millió forint között szór.

Használt autók 1,5 millió forint körül 1

Újonnan nem volt kelendő, használtan annál jobb vákasztás a megbízható Bravo

Nagy arányban turbós benzines modellekből áll a kínálat. Az 1,4 T-Jet 120 és 150 lóerővel nem ugyanaz a motor némi szoftveres variálással, más például a turbófeltöltő, IHI helyett Honeywell, 1,0 helyett 1,3 barig felmegy a töltőnyomás, vastagabb a töltőlevegő-hűtő és módosított a vezérműtengely is. Ezek utóda a Multiair motor 103 kW/140 LE, változó szelepemeléssel, ami a szelepnyitás mélységének módosításával kiküszöböli a fojtószelepet, akárcsak a BMW Valvetronic-megoldása.

A T-Jet és Multiair motoroknál nagyon oda kell figyelni a gyertyacserére, aminek intervalluma szigorúan 30 000 kilométer – hallottuk az érdi márkaszervizben. Ne sajnáljuk a pénzt a gyári gyújtógyertyákra! A sokpólusú, speciális gyertyák helyett inkább a gyárira áldozzunk! A szíjas vezérlésű motorok vezérlésének csereperiódusa 120 000 kilométer/5 év.

8-10 munkaóra szétszedni a műszerfalat, hogy a szerelő kicserélhessen egy filléres alkatrészt, ami nélkül nem lehet változtatni a légbefúvás irányát

8-10 munkaóra szétszedni a műszerfalat, hogy a szerelő kicserélhessen egy filléres alkatrészt, ami nélkül nem lehet változtatni a légbefúvás irányát

A Puntók szervokormány-meghibásodásai a Bravót jellemzően nem érintik. A Stilókon gyenge pont volt a hátsó futómű gumiágyazása, de itt ezek a szilentek sem kirívóan problémásak.

A fő gond a szellőzőrendszert érinti, mert alulméretezték a fűtésállítás közdarabját. Pótlása a párezer forintos felújítókészlettel nem tétel,  viszont a beépítéshez le kell bontani a műszerfalat. 8-10 órányi munkadíjat jelent, hogy ki lehessen cserélni pár apró alkatrészt.

Opel Astra H, 750 ezer-2,7 millió Ft

Racionális alapon a legésszerűbb kompakt autók egyike az Opel Astra H. A 2003 és 2009 között futó autó elődeihez hasonlóan gyártásban maradt utóda bemutatása után is, az Astra Classic III 2014-ig volt velünk. Minimumára 750-800 ezer forint, a kínálat legtöbbe kerülő autóiért 2,3-2,7 millió forintot kérnek tulajdonosaik.

Az Astra a maga korában rendkívül fejlett kompakt autó volt. Beszédvezérléses telefonhasználatot, adaptív AFL-fényszórókat, elektronikusan szabályozott lengéscsillapítást és ezzel többféle üzemmódot kínált, jóval a Golf előtt. A kombi és a lépcsőshátú hosszabb, 2703 milliméteres tengelytávval készült, mint az ötajtós vagy a kupésra vett, háromajtós GTC. A Zafira B egyterű mellett kabrió is született a GM Delta padlólemezére, az Astra TwinTop.

Alkatrészárban verhetetlen az Opel Astra H, nagy a véálaszték, nyomottak az árak

Alkatrészárban verhetetlen az Opel Astra H, nagy a véálaszték, nyomottak az árak

Az autó egyik fő előnye a kedvező alkatrészár és az alkatrészek beszerezhetőségének széles spektruma, legyen az gyári, utángyártott vagy bontott.

Motorban 80 és 240 lóerő között sokféle van. Ha nem városi autónak kell, akkor a legjobb ár/érték arányt az 1,8-as benzines képviseli, 122, majd 140 lóerővel. Rövid városi utakra elég az 1,4-es, 87 vagy 90 lóerős négyhengeres is, aminél vegyes forgalomra alkalmasabb a 105 vagy 115 lóerős 1,6-os benzines. Ezen 150 000 kilométer vagy tíz év után kell vezérműszíjat cserélni

Az 1,7-es dízeleknek jobb a hírük, de az 1,9 literes FIAT-motorok sokkal többet nyújtanak működés közben. Bajuk többek között a generátorral szokott lenni. Az 1,25 literes kis mérete ellenére igazán tartós motor, nem kell kidobni 250 000 kilométer után. Láncos vezérlése is működőképes.

Nagyobb arányban a kipufogógáz-visszavezető szelep adja meg magát, nemcsak a dízelmotorokban, hanem a benzinesekben is. Az elektromos rendszerben a benzinesekben a gyújtótrafó lehet hibaforrás, esetenként az önindítóval és a túltöltő-generátorral adódhat gond, néha az 1,6-os benzinesek befecskendező-fúvókája romlik el. A légkondicionáló kompresszorának javíttatása vagy a kormánymű kopása sem túl gyakori. A futóműben a stabilizátorpálcák elhasználódása nem nagy tétel, szomorúbb a hátsó rugók törése, amire a Mondeo Mark3 vagy a 2001 utáni Fiesta is hajlamos.

Renault Mégane III, 1,3-4,1 millió Ft

2008-ban a ferdehátúval a Renault megkezdte a Mégane-család leváltását. Van belőle rövid és hosszú egyterű Scénic, kabrió, nyújtott tengelytávú kombi, kupés háromajtós és ötajtós ferdehátú. A lépcsőshátú Fluence kicsit más, a dél-koreai Samsung SM3-ra épül, de gyakorlatilag betudhatjuk Mégane III limuzinnak. Két modellfrissítése is volt, 2012-ben illetve 2013-ban, és 2016-ig agonizált a pályafutása végére erősen visszaszoruló típus.

1,3 millió forintba kerülnek a 2009-es autók közül a legolcsóbbak

1,3 millió forintba kerülnek a 2009-es autók közül a legolcsóbbak

1,3 millió forinttól mennek felfelé a használt Mégane III-árak, az ársáv alján 250-350 000 kilométert futott dízelek mozognak. A kínálati árak 4-4,2 millió forintig ívelnek a majdnem új autók esetében.

Sok a kombi, főleg dCi dízelmotorral voltak népszerű céges autók. A Mégane a fekete kilincses Authentique alapkivitelben sem teljesen üres belül, a kínálatban gazdagon felszerelt autók is vannak, főleg a nyugatról behozottak között. A minőségérzet a szép műszerfallal jó, a szívó benzinesek viszont a rövid áttételezés miatt hangosak autópályán, még hatgangos váltóval is.

Ajánlónkba azért tudott bekerülni, mert megbízhatóan működik. Elődje gyermekbetegségei nem vették el a tulajdonosok örömét az autótól és a Motrio alkatrészekkel, kedvezményes csomagokkal a márkaszervizekben is jutányosan karbantartható. A feltűnésmentes karosszéria alapvetően strapabíró hajtásláncokat rejt, az autó technikája megbízható.

Törökországban készült a Fluence, a lépcsőshátú verzió

Törökországban készült a Fluence, a lépcsőshátú verzió

A benzines motorok közül az erősebbik, 110 lóerős 1,6-ost ajánljuk, mert azzal hatfokozatú kézi váltó járt. A dízelek közül akár az 1,5, akár a kétliteres motor jó választás, az 1,9 dCi kevésbé. A kései modellek 1,6-os, 130 lóerős és 320 Nm nyomatékú dízele a kategória egyik legjobb motorja.

Toyota Corolla E12, 700 ezer-1,8 millió Ft

Ebben a kategóriában a japán kompakt autók közül a 2002 utáni Corollából fut a legtöbb. Az üzembiztos technika megmaradt, de az igénytelen körítést a kilencedik generációs Corollában szövetkárpitozású tetőoszlop, csillapítottan csukódó kapaszkodó, részben puha felületű műszerfal váltotta le.

2004-ben a modellfrissítéssel jelent meg a csipagödör a fényszóróban és leváltotta a 90 lóerős 1,4-es dízel a kétliterest

2004-ben a modellfrissítéssel jelent meg a csipagödör a fényszóróban és leváltotta a 90 lóerős 1,4-es dízel a kétliterest

A 2004-es modellfrissítéssel kívülről keveset, a lemezek alatt többet változott az autó. Végre megjelent a tengelyirányú kormányállítás, amivel javult a vezető üléshelyzete. Magas embereknek kicsit rövid elöl az ülőlap, a hátsó lábtér viszont tágas. A ferdehátú modell csomagtere csupán 289 literes, ami a kisautók mérete. Tágasabb a lépcsőshátú (437) és a kombi csomagtere (402 liter).

A motorok közül a 97 lóerős 1,4-es a leginkább elterjedt. A szívóoldalon két fokozatban változó szívószelep-vezérlésével kellően erős, fogyasztása 5,5-9 liter százon. 6-10 literes étvágyával alig eszik többet a tüzesebb, 110 lóerős 1,6 VVT-i, amely azoknak érdekes, akik sietnek.

Hamar vevőre találnak az E12-es Toyota Corollák

Hamar vevőre találnak az E12-es Toyota Corollák

Bár a változó szívószelep-vezérléses VVT-i motorokat már az előző generáció bevezette 1999-től, még ebben a szériában is előfordult magas olajfogyasztás, a 2003 előtt gyártott autóknál. A benzinesek nagyritkán új gyújtótrafót kérnek, ami hengerenként külön cserélhető. Ezt leszámítva zokszó nélkül robotolnak.

Itt is ki-kiégnek és nehezen cserélhetőek a fényszóróizzók. A régebbi Toyotákhoz képest az E12 gyorsan megeszi a fékbetéteket és akár 45 ezer km alatt az első féktárcsákat, mert a környezetszennyező anyagok kötelező száműzése az élettartam rovására ment.

Joggal népszerűek a benzinesek belőle

Joggal népszerűek a benzinesek belőle

Az 1,4-es dízelek M-MT automatizált kézi váltójával legyünk óvatosak! A konstrukciót a gyár idővel kigyógyította a gyermekbetegségekből, de egy rendes automata kényelmét nem nyújtja, cserébe több gond adódhat vele a strapabíró manuálisaknál. Belül a fűtőmotor meghibásodásán kívül az autó ritkán produkál költséges gondokat. Fel kell készülni rá, hogy a 195/60R15-ös gumiabroncsok pótlása mindenképp drágább a kategóriában elterjedt 195/65 R15-ös gumiméretnél.