BluEmotion, ECONetic, Greenline, Efficient Dynamics, sokféle néven kínálnak a különböző autógyártók a hagyományosnál környezetkímélőbb modellt. Most itt egy újabb Minimalism.

A MINI is elkészítette saját átalakítását, amelynél számos megoldást bevetnek, hogy üzemanyag-takarékosabban közlekedhessen a retro autó. Módosítottak a karosszérián, alacsony ellenállású gumikkal és elektromos szervokormánnyal szerelik fel a járművet.

Emellett automata Start/Stop rendszer állítja le a kocsit olyankor, amikor annak működése felesleges, pl. piros lámpánál állva, továbbá a BMW-khez hasonlóan fékezéskor energiát táplál vissza az elektromos rendszer az akkumulátorba. A MINI sem hanyagolja el a leggyengébb láncszem a vezető szerepét, őt a műszerfalon elhelyezett kijelző biztatja optimális időben történő váltásra.

Az első Minimalism modell a dízelmotoros MINI lesz. A 110 lóerős 1,6-os motorhoz itt hosszabb áttételű váltó tartozik, illetve elektromos olajpumpával, csak szükség esetén működő vízpumpával látják el. Ennek eredményeként a kocsi csupán 3,9 liter üzemanyagot fogyaszt 100 kilométerenként, fél literrel kevesebbet, mint korábban. A CO2-kibocsátása 104 g/km.