Itt, Frankfurtban a típus bevezetőszínében kiállított ötajtós forgott körbe korlát mögött. A közelében kiállított matricázott Focus RS is zárt ajtóval fogadta a látogatókat, legalábbis ottjártunkkor.

Gyorsulás: 4,7 mp

De legalább a gyár közölte a fő menetteljesítmény-adatokat. Az autó végsebessége 266 kilométer/óra, százra álló helyzetből 4,7 másodperc alatt gyorsul, amihez érdemes használni a rajtautomatikát. Launch controllal a turbó végig túltöltéssel dolgozik, a kilövésben részt vesz az adaptív lengéscsillapítás is. A Ford szerint 5900-nál érdemes váltani, erre jelzőfény figyelmezteti a vezetőt, ami a 6800-as leszabályozási fordulatszám közeledtét is jelzi.

Szupersportautókon szoktunk találkozni a Cup 2-es Michelin Pilot Sport gumikkal

Szupersportautókon szoktunk találkozni a Cup 2-es Michelin Pilot Sport gumikkal

VáltozatTeljesítmény/nyomatékGyorsulás 100 km/órára
Ford Focus RS350 LE, 440 Nm4,7 mp
Mercedes-Benz A45 AMG 4Matic360 LE, 450 Nm4,6 mp
BMW M135i xDrive320 LE, 450 Nm4,7 mp
Volkswagen Golf R300 LE, 380 Nm5,1 mp
Subaru WRX STi300 LE, 407 Nm5,2 mp
Audi RS3 Sportback367 LE, 465 Nm4,3 mp

A Focus RS egyik legérdekesebb vonása az oldalankénti erőeloszlás a hátsó kerekek között, amit a farolgatást segítő elektronika is használ. A nyomatékvektor-szabályozással az ívkülső kerékre adott nagyobb nyomatékkal az autó élénkebben viselkedik, nem vagy kevésbé tolja az orrát. Ezt az eredetileg a Mitsubishi Lancer Evóból ismert megoldást többek között a Porsche, az Audi és a BMW is beveti.

Maximum a nyomaték 70 százalékát küldi hátra az összkerékhajtás, az erőeloszlás hátul oldalanként variálható

Maximum a nyomaték 70 százalékát küldi hátra az összkerékhajtás, az erőeloszlás hátul oldalanként variálható

Prémium konkurensek

350 lóerejével és nagyon penge technikájával a Focus RS ellenfelei a Honda Civic Type R-t és a Subaru Imprezát leszámítva a prémiummárkák kompakt sportmodelljei. Egyszer az Audi GmbH vezetőjével, Heinz Hollerweger úrral beszélgettem erről egy rendezvényen. Amikor szóba hoztam az RS3 kapcsán a Focus RS-t, Hollerweger mesélte, hogy az A45 AMG és az M135i xDrive mellett a Focus RS-t is komolyan veszik konkurensként.

Frankfurtból írt cikkeinket a legkreténebb tuningautókról és a fontos szériaautókról ide kattintva tudjátok elolvasni.