Szokás mondani, hogy a motorsportban, így a Forma-1-ben sincs értelme a ha szócskával kezdődő mondatoknak. Időnként azonban mindenki elgondolkozik azon, mi lett volna, ha ez vagy az másképp történik.

Az Autosportnál is így tettek, és kiszámolták, mennyi ponttal szerzett volna többet a McLaren csapata a 2024-es Forma-1-es szezon feléig, ha nem követnek el kisebb-nagyobb melléfogásokat. A matek során öt futam eredményét gondolták újra: a Monacói, a Kanadai, a Spanyol, az Osztrák és a Brit Nagydíjakét.

A kalkuláció szerint Monacóban Oscar Piastri nyerhetett volna, ha az időmérőn összerakja azt a tökéletes kört, ami szektoraiban megvolt, de nem sikerült egybegyúrni. Ezzel az övé lett volna a pole, és utólag elnézve az eseményeket, valószínűleg a másnapi siker is.

Kanadában Lando Norris felszáradó pályás utolsó kerékcseréje lehetett volna egy körrel hamarabb: akkor már megvolt a bokszkiállásnyi előnye a későbbi győztes Max Verstappennel szemben, nagyobb eséllyel nyerhetett volna. Barcelonában a McLaren lassabb bokszmunkáján is múlhatott, hogy a fináléban végül nem kapta el a brit Verstappent, Ausztriában pedig a két versenyző ütközése vett el rengeteg pontot a papaja csapattól.

Silverstone-ban duplán is bakiztak: az első kerékcseréknél Piastri bukott rengeteg időt, amikor nem egyszerre cserélték le a két McLarenen a száraz gumikat esősre. A másik hiba Norrist érintette, akinek autójára a rosszabbul teljesítő használt lágy gumik kerültek fel: ahelyett, hogy Hamiltont támadhatta volna, bukott egy pozíciót Verstappennel szemben.

Mindezeket összesítve a legoptimistább forgatókönyvvel (jelen esetben silverstone-i McLaren kettős győzelemmel) számolva az jön ki, hogy a Red Bull ugyan vezetné 361 ponttal a konstruktőri versenyt, de a McLaren ott lenne a második helyen 357 ponttal, azaz csupán négy egységgel lemaradva a mostani 78 helyett a bajnokság 3. helyén.

Az egyéni verseny is kiélezettebb lehetne: a Verstappen-Norris közötti 84 pont akár mindössze 26 is lehetne, azaz bőven lőtávolban lehetne a brit pilóta a háromszoros világbajnok mögött.