A Forma-1-es Kínai Nagydíj hétvégéjén merült fel, hogy változhat a jelenleg használt pontrendszer, melyben az első tíz célba érőt értékelik világbajnoki egységekkel. Akkor arról volt szó, hogy az új tervek alapján a legjobb 12 versenyzőt díjazhatják. Azóta az ügyet az F1 Bizottság is megvitatta, és egyelőre abban maradtak, hogy még beszélnek az ügyről.

Habár előzetesen úgy tűnt, nagy támogatottságot élvez az ügy, felmerültek időközben más ötletek is. A Motorsport.com információi szerint többen is afelé vitték el a témát, hogy ne a legjobb 12-t, hanem még több pilótát jutalmazzanak pontokkal – akár az egész mezőnyt.

„Szerintem a változtatás észszerű lenne, de felmerültek kérdések, hogy meddig menjünk el? A 12., 14., 16. helyig, vagy kapjon mindenki pontot?” – számolt be a történtekről James Vowles, a Williams csapatfőnöke.

Az Aston Martint irányító Mike Krack azt emelte ki, hogy az új rajongók már nem feltétlenül ugyanarra vágynak, mint az előző generáció, akik pl. 14 évvel ezelőtt felállították a pontrendszer alapján. Zak Brown McLaren-főnök pedig úgy látja, ha minden pozíciónak lenne tétje, megszűnnének az alkatrészspórolás miatti kiállások a futamokon.