A Honda jelen is van a Forma-1-ben, meg nem is: a Red Bulltól 2021 végén vonultak ki gyári szinten, de a szakemberek még bőven együtt dolgoznak az energiaitalosok saját motorrészlegén. Ez az együttműködés hamarosan véget ér, ugyanis a japánok 2026-ban visszatérnek az F1-be gyári erőkkel, mégpedig az Aston Martin oldalán.

A kérdéses dátum egyre közelebb van, már mindenki készül az új szabályrendszerre. Természetesen a Honda sem kivétel, nemrég meg is szólaltak a témában. Watanabe Kodzsi, a japánok versenyprogramjának igazgatója a Motorsport.com-nak adott interjújában igencsak ambiciózus terveket vázolt fel az együttműködést illetően.

„2026-tól kezdve világbajnokok szeretnénk lenni” – csapott a közepébe a japán szakember, hozzátéve, hogy ugyan tudja, hogy ez nem lesz könnyű, de a megfelelő célokat felállítva és az Aston Martinnal közösen mindent bevetve akár ez is elérhető.

F1: Fogadkozik a Honda, cél a vb-cím Alonsóval 1

Watanabe Kodzsi (Kép: Qian Jun/MB Media/Getty Images)

Watanabe úgy véli, jelenleg nincs meg minden az Aston Martinnál és a Hondánál ahhoz, hogy együtt vb-reményeik legyenek, de szerinte mindennek a kulcsa a kommunikáció. „El kell mondanunk egymásnak, mi hiányzik. Őszinte párbeszéddel együtt a legjobb csapat lehetünk.”

A Hondától elmondták, azért az Aston lett az első számú partnerük, mert megvette őket az az ambíció, melyet az alakulatnál látnak Lawrence Stroll csapattulajdonos részéről. Kiemelték a silverstone-i új központtal kapcsolatos nagy volumenű beruházásokat. „Miután regisztráltunk 2026-ra motorszállítóként, más csapatok is kapcsolatba léptek velünk, szerettek volna a Hondával dolgozni. Beszéltünk a felekkel, és döntést hoztunk. A Hondát lenyűgözte Mr. Stroll erős szenvedélye és vezetése. Rengeteg pénzt fektetnek a silverstone-i gyárba. Meglátogattuk őket, hogy megnézzük az épülő üzemeket.”

Az Aston Martin mostanság jó időre stabilizálta a helyzetét. A napokban jelentették be, hogy a csapat 2030-ig biztosan az F1-es mezőnyben marad, pilótafronton pedig Fernando Alonso szerződéshosszabbításával rendezték a sorokat.

A marketingeseknek azért izgalmas feladatot adnak azzal, hogy versenypályán Honda motorokkal induló Aston Martin az utcai autóiban Mercedes-Benz motorokat használ.