A sötétben tapogatózik Charles Leclerc, miután a Forma-1-es Japán Nagydíj időmérőjén ismételten kikapott csapattársától, Carlos Sainztól, ráadásul így csak a nyolcadik pozícióból vághat neki a vasárnapi futamnak a Ferrarival.

Gyengélkedésében közrejátszik, hogy a kvalifikáció első két etapjában nem igazán bánt takarékosan a lágy gumijaival, így a Q3-ra csak egy szettje maradt, emiatt kénytelen volt mindent egy lapra feltenni. „A Q1 után a Q2 nem sikerült túl erősen” – idézi Leclerc szavait a RaceFans. „Az első Q1-es köröm alatt azt hittem, illetve azt éreztem, hogy minden rendben van.”

„Ez ilyenkor teljesen normális, ehhez képest ma ennek az ellenkezője történt. Ezt ki kell vizsgálnunk” – tette hozzá a monacói.

Leclerc azt gyanítja, a probléma kulcsa a gumikban rejlik. „Ez határozottan nem jó érzés” – magyarázta a 26 éves versenyző. „Látszólag minden rendben, az egyensúllyal sincs probléma, de nyilván lehet még fejlődni mindenben, mint minden kvalifikáción. Ha arra hagyatkozom, mit érzek a kör végén, azt mondom, oké, ez egy jó kör volt, majd az eredményjelzőre pillantva azt látom, hogy egy másodperc hátrány.”

„Ha ezt tapasztaljuk, általában a gumikat vizsgáljuk meg először, valamint azt, hogyan melegítsük fel azokat. Sok mindent kipróbáltam, de semmi sem működött ma. Egyelőre nem tudom a választ.”

F1: Leclerc sem érti, hova lett a tempója 2

Értetlenül áll a harmatos időmérős szereplése előtt Charles Leclerc. (Fotó: Song Haiyuan/MB Media/Getty Images)

A Ferrari pilótája abban bízik, hogy a vasárnapi versenyen fel tud zárkózni – azonban hiába lesz hosszú az 53 kör, tudja, hogy nem lesz könnyű dolga az előzéseknél.

„Ha találnunk kellene egy pozitív dolgot, talán az, hogy a versenytempónk kicsit erősebbnek tűnik. Egy olyan pályán azonban, ahol rendkívül fontos az időmérős teljesítmény, mint itt, ma nem végeztünk jó munkát. Csak remélni tudom, hogy lesz lehetőségünk rá, mert egyébként ezen a pályán nagyon nehéz előzni” – tekintett előre.

Leclerc megingásáról, valamint arról, hogy az utóbbi hetekben rendre alulmarad Carlos Sainzcal szemben, a Ferrari csapatfőnökét is kérdezték. Frédéric Vasseur azonban a Sky Sports F1 kamerái előtte leszögezte, hogy hosszú a szezon, és egyáltalán nem aggódik a kialakult helyzet miatt.