A múlt vasárnapi Forma-1-es Monacói Nagydíjon az Aston Martin-os Fernando Alonso a 2. helyről rajtolt és a futam alatt végig tartotta is a pozícióját a vezető Max Verstappen mögött.

A győzelemre a tempó alapján nem volt esélye, így a taktikával lehetett volna húzni valamit, ám amikor megérkezett az eső, Verstappen pedig az elkopott közepes gumikon igyekezett a pályán tartani a Red Bullt, Alonsóék a kívülről egyértelműnek tűnő átmeneti esőgumik (intermediate) helyett a Pirelli száraz pályás közepes keverékű abroncsait választották, hogy aztán egy körrel később a spanyol újra a bokszba menjen az esőgumikért.

A versenyt követően sokan felvetették, hogy az Aston Martin a győzelem lehetőségét dobta el az érthetetlen döntéssel, de Alonso a Spanyol Nagydíj csütörtöki sajtónapján megvédte a csapatot, leszólta a kritikusokat.

„Szerintem az volt a jó döntés. Persze varázsgömb birtokában, ha előre tudjuk, hogy ki megy ki cserélni, ki nem, meg hogy esni kezd, ezért az interekre lesz szükség, akkor 100%, hogy azokat választjuk” – kezdte.

F1: Alonsót most sikerült kiakasztani 2

Fotó: Getty Images

„Azt nem szeretem a Forma-1-ben, hogy mindig a negatívumokat nézzük, a fotelből mindig mindent jól lát mindenki. Ha mondjuk mi az intereket választottuk volna, akkor ezen a héten az lenne a téma, hogy a Red Bull hibázott, mert egy körrel később cserélt. Nem az lenne, hogy milyen bátor volt az Aston Martin a gumiválasztással, hanem csakis arról lenne szó, hogy a Red Bull a rossz gumin volt, Max pedig a kelleténél egy körrel később cserélt. Ez a tökéletesség hajszolásának mentalitása, de az nem mindig érhető el” – folytatta.

Alonso ezután rámutatott, hogy a versenyt visszanézve valóban az átmeneti esőgumi lett volna a jó választás, ám azt is kiemelte, hogy amikor ő cserélt, a Red Bullnál sem igyekeztek még átállni az interekre, nekik is csak később vált egyértelmű, hogy a slick abroncs már nem használható.

„Ahogy mondtam, a futamok után sosem kap elég hangsúlyt, hogy – kimondottan stresszes helyzetekben – mit csinál jól a csapat, mindig az a téma, mit rontott el, azt boncolgatják” – summázott.