Sebastian Vettel az idény első két hétvégéjét kihagyta koronavírus-fertőzés miatt, és Ausztráliában ugyan elkezdheti a szezont, de egy harmatgyenge autóval. Az Aston Martin egyike annak a két csapatnak, amely az első két hétvégén egyetlen pontot sem szerzett, ilyen rossz évkezdés pedig sok-sok éve nem volt az alakulat történetében.

A csapat (az akkori Force India) utoljára 2009-ben állt pont nélkül két hétvége után, de akkor is volt egy kilencedik helye, amely a jelenlegi pontrendszerben két egységet érne.

2008-ban volt ennél is rosszabb éve a csapatnak, akkor az első két futamon egy 12. helyet és három kiesést tudott felmutatni, végül az egész szezonban pont nélkül maradt.

Az idei év sem ígérkezik fáklyás menetnek, egykori főnöke, Helmut Marko emiatt nem is vár túl sokat Vetteltől. “Egy motivált Vettel a megfelelő autóval még mindig dobogókért küzdene a Forma-1-ben” – vélekedett Marko. “Láttuk ezt tavaly Bakuban, ahol második lett, nagyon gyors volt Monacóban is.”

“De az a szint, ahol jelenleg az Aston Martin tart, aligha teszi túl motiválttá Sebastiant. A csapatnak versenyképes autót kell építeni. Ha egy Sebastian-szintű versenyzőnek a pontszerzésért is küzdenie kell, aligha fog kicsattanni a motivációtól.”

Markótól megkérdezték, mi lenne, ha Sergio Pereztől elköszönne a Red Bull, a helyére fellépne Pierre Gasly, így felszabadulna egy hely az AlphaTaurinál. Ebben az esetben Vettel lehetne opció? “Nem hinném, hogy valaha is igent mondana ilyesmire” – fogalmazott Marko.