A Forma-1-es Szaúd-arábiai Nagydíjat részletesebben kivesézzük a Vezess Csapatrádió következő adásában. Tarts velünk hétfőn este 19 órától a YouTube-csatornánkon!

Hiába vezetett sokáig hibátlanul az élen, Sergio Perez sorsát megpecsételte egy számára rosszul időzített biztonsági autós fázis a Forma-1-es Szaúd-arábiai Nagydíjon, és végül csak negyedik lett. Carlos Sainz kerékcseréje után a mexikói ugyan átmenetileg harmadiknak érezhette magát, de a visszajátszásokból egyértelműen kiderült, hogy a bokszból kijövet Sainz lépte át előbb a második biztonsági autós vonalat, így őt illette a harmadik hely.

A versenyirányítás ennek ellenére megvárta az újraindítást, és csak ezután kötelezte Perezt arra, hogy adja át a harmadik helyet Sainznak. A késlekedés oka az lehetett, hogy a szabályok alapján biztonsági autós szakaszok alatt valóban mindenkinek tartania kell a pozícióját, pont a tavalyi szaúdi futamon azonban ezt rugalmasan kezelte az akkori versenyirányítás.

A szabályzat szerint ilyesmire azonban hivatalosan nincs lehetőség, Sainz azonban nem érti, miért nincs. “Nem lehet elvesztegetni három-négy kört, és csak utána helyet cserélni. A szabálykönyvnek teljesen világosnak kellene lennie az ilyen esetekkel kapcsolatban, és azonnal alkalmazni is kellene a leírtakat” – mérgelődött Sainz.

Az újraindítás utáni helycserével nemcsak Sainz, hanem Perez is rosszul járt, mindketten leszakadtak az éllovasokról. “Lényegében Checo elveszítette az esélyt, hogy velem csatázzon az újraindítás után, nekem pedig nem volt esélyem arra, hogy Maxot támadjam.”

“Rengeteg körünk lett volna a helycserére. Az FIA nem adott engedélyt, pedig a versenyzés és a Forma-1 érdekében ezeknek a dolgoknak hatékonyabban és gyorsabban kellene megtörténniük.”