Előzetesen többen is rebesgették, hogy radikális fejlesztési csomaggal érkezhet a Mercedes a bahreini tesztre, az oldaldobozok jelentős karcsúsításáról többen is értesültek. A Mercedes nem cáfolt rá a várakozásokra, Lewis Hamilton egy valóban teljesen átépített autóval hajtott pályára csütörtökön.

Az autóról a hűtőrendszer átalakítása révén lényegében eltűntek az oldaldobozok, ami a szimulációk alapján akár körönként egy másodperces gyorsulást is jelenthet a csapatnak. A Red Bull főnöke, Christian Horner állítólag azonnal utalt rá, hogy szabálytalan lehet a Mercedes megoldása, később viszont azt mondta, “pontatlanul” idézték a szavait, ők egyébként is csak magukkal foglalkoznak.

F1: Sokkolta a mezőnyt a Mercedes új autója, megszólaltak a szabályosságáról 2

A Red Bull azért minden bizonnyal aggódik, az ügyben meg kellett szólalnia Ross Brawnnak, a Forma-1 sportigazgatójának is. Brawn szerint is “extrém” a Mercedes oldaldoboz-kialakítása, de a szabályosságával kapcsolatban egyelőre nem lehet kérdés.

F1: Sokkolta a mezőnyt a Mercedes új autója, megszólaltak a szabályosságáról 3

“Semmi kétség afelől, hogy ilyen megoldásra nem számítottunk” – ismerte el Brawn. “Úgy gondolom, hogy ez nagyon extrém értelmezése a szabályoknak, és persze kérdéseket vet majd fel. Eddig azonban egyetlen olyan megoldást sem láttunk a csapatoknál, amivel kapcsolatban felmerülne a szabálytalanság gyanúja.”