Közeledik a 2022-es Forma-1-es szezon kezdete, ilyenkor már javában zajlik a fizikai felkészülés és a vezetés, legyen szó szimulátorról vagy valódi versenypályáról. Utóbbi eshetőség persze nem minden istállónak jöhet szóba, de az olyan csapatok, mint például a saját tesztpályával rendelkező Ferrari, élnek a lehetőséggel.

A Scuderia el is hívta tesztelni keddre Charles Leclerc-t, Carlos Sainzot és Robert Svarcmant, hogy egy négynapos tréningen vegyenek részt Fioranóban. Munkaeszközük a 2021-es versenygép, az SF21 lett volna, legalábbis a tervek szerint.

A tesztelési szabályok eredetileg nem engedik, hogy egy csapat olyan autóval teszteljen, melyet az előző naptári évben még aktívan használtak a Forma-1-ben, ám úgy volt, hogy 2022-re kivételt tesznek, ugyanis az idei kocsik annyira másképp fognak kinézni, mint az előző éviek, hogy utóbbiak használatából aligha származik előnye az istállóknak.

A csapatok erről azonban csak informálisan egyeztek meg a Nemzetközi Automobil Szövetséggel, a Forma-1 szabálykönyvében nem került mindez rögzítésre. A Ferrari, még mielőtt nekivágott volna a tesztnek, tisztázást kért az ügyben az FIA-tól, akik megtiltották a 2021-es autó használatát, hivatkozva az érvényben lévő tesztszabályokra. Leclerc-éknek – ahogy arról a Ferrari közleményt adott ki – addig is be kell érniük a 2018-as versenygéppel, az SF71H-val.

Frissítés: a szerdai napra tisztázták a helyzetet, a Ferrari már a tavalyi autójával tesztelhet Fioranóban.