2017 júniusában szörnyű tragédiát élt meg az Egyesült Királyság: kigyulladt egy londoni társasház, a Greenfell-torony, a tűzben pedig 72 ember életét vesztette. A vizsgálatok során kiderült, hogy a tragédiához nagyban hozzájárult a nem megfelelő szigetelés, melyet a Kingspan nevű ír vállalat készített. A cég ráadásul már évekkel a tűz előtt tudott a problémáról.

Ez a cég a Forma-1-es Szaúd-arábiai Nagydíj előtt nagy dérrel-dúrral bejelentette, hogy a Mercedes támogatója lesz, ám ez kiverte a biztosítékot a brit rajongók körében. A tűzvész áldozatainak hozzátartozóit is tömörítő Greenfell United nevű csoport nyílt levelet fogalmazott meg, melyben arra kérték Toto Wolff csapatfőnököt, hogy azonnal szüntessen meg mindennemű kapcsolatot a céggel. Az ügy komolyságát jelzi, hogy Michael Gove lakhatásért felelős államtitkár is üzent a témában.

F1: Országos botrányt kavart a Mercedes szponzora 1

A Kingspan logója a Mercedesen

A Mercedes eleinte szóvivőjükön keresztül reagált a kibontakozó ügyre, ám gyakorlatilag nem volt több terelésnél, amit tettek. Miután nem csillapodtak ettől a kedélyek, Toto Wolffnak is meg kellett szólalnia.

“Csapatunk részéről őszintén szeretnék bocsánatot kérni az esetleges fájdalmakért, melyet ez a bejelentés okozott. Nem állt ez szándékunkban” – mondta az osztrák szakember, hozzátéve, hogy a szponzoráció nyélbe ütése előtt leültek a Kingspan embereivel beszélni magáról a tragédiáról is. Ebből a Mercedes számára az derült ki, hogy a szigetelőgyártó cég nem hibázott.

Mindettől függetlenül azonban Wolff szívesen találkozik a nyílt levelet író csoport képviselőjével, hogy jobban megértsék a helyzetet – áll válaszában.