Lewis Hamilton egy biztosnak tűnő győzelmet bukott el tavaly a Forma-1-es Orosz Nagydíjon már a rajt előtt: tiltott helyen végzett próbarajtokat vasárnap, a rajtrács felé menet. Mivel kétszer is próbálkozott, a Mercedes pilótája kétszer öt másodperces büntetést kapott, valamint büntetőpontokkal is megszórták, melyeket később pénzbüntetésre váltottak.

Az eset többféle szempontból is port kavart. Mint később kiderült, Hamilton versenymérnöke beleegyezésével végzett tiltott helyen, a bokszutca kijáratától már számottevő távolságra próbarajtokat, mondván, hogy ott sokkal inkább hasonlítanak a tapadási körülmények arra, melyeket a rajtrácson tapasztalhat.

Hogy idén ne történhessen hasonló, a hétvége előtt tisztázták a próbarajtok szabályait. Ezek alapján közvetlenül a bokszutca végi jelzőlámpák után, a menetirány szerinti jobb oldalon szabad gyakorolni. Hozzátették, ha esetleg sor alakulna ki a próbarajtoknál, nem szabad kielőzni a többieket és esetleg másokat ezzel hátrányos helyzetbe sodorni: mindenkinek ki kell várnia szépen a sorát.