Még csak a hétvégén rendezik a Forma-1 történetének második sprintkvalifikációs versenyét, a szervezők belengették, hogy 2022-re megújíthatják a formátumot, ami ezáltal önálló eseménnyé nőheti ki magát, vagyis már nem a vasárnapi rajtsorrendről fog dönteni.

Ennek hátterében az azzal kapcsolatos aggodalmak állnak, hogy egy gyengébb szombati eredmény negatívan befolyásolhatja a vasárnapi teljesítményt is, ahogyan azt a Brit Nagydíj hétvégéjén például Sergio Pérez esetében láthattuk.

Ross Brawn, a Forma-1 sportigazgatója a Motorsport.com-nak nyilatkozva elárulta, hogy nem ez az egyetlen változás, amit fontolóra vesznek a sprinteket illetően.

A versenyzők egyébként produktív visszajelzései alapján a pontozást is mérlegelik majd, valamint azt, hogy az időmérő edzést továbbra is péntekenként tartsák-e. „Számos dolgot kell megbeszélnünk, és ezt számos módon megtehetjük” – tette hozzá a szakember. „Jelenleg még csak a tanulmányozás fázisában járunk. Vannak ötletek, amiket bemutatunk majd az FIA-nak és a csapatoknak.”

Brawn ugyanakkor elárulta, hogy addig nem fognak dönteni a 2022-es formátumról, amíg a monzai, majd a Sao Pauló-i Nagydíj hétvégéjén az idei harmadik sprintkvalifikációs futamot le nem futják. Azt leszögezte, hogy nem kevernek különböző koncepciókat.

„Ha túl sokat variáljuk a dolgokat, azzal kissé összezavarnánk a rajongókat. Ezért úgy gondolom, egy verzió mellett tartunk majd ki.”

Máris variál újításán az F1 1

Nem Brawn volt az egyetlen a hétvégén, aki a sprintkvalifikáció jövőjéről beszélt. Stefano Domenicali, a sportág vezérigazgatója az olasz La Gazzetta dello Sportnak ecsetelte, hogy a 2022-es idényben a tervek szerint nagyjából hét-nyolc hétvégét fűszereznek meg sprintversennyel.

„Jó az irány” – vonta le a következtetést az eddigi tapasztalatok alapján. „2022-ben 23 futammal számolunk, és ezek harmadán lesz sprintfutam a kiszámíthatatlanság növelésének érdekében.”

Domenicali figyelmezetett arra, hogy a koronavírus még átírhatja a versenynaptár második felét, köztük a brazil hétvége is érintett lehet, habár Sao Paulo polgármestere igyekezett őt megnyugtatni afelől, hogy minden szükséges óvintézkedést megtettek ahhoz, hogy telt ház előtt térhessen vissza a Forma-1.