A Forma-1-es Brit Nagydíjon próbálták ki először a sprintkvalifikációt, ahol a szokásos időmérő helyett egy 100 km-es rövid versenyen dőlt el a vasárnapi pole-pozíció sorsa. Az új formátum megosztotta a szakértőket és a rajongókat, azt azonban lehet tudni, hogy a jövőben sem ilyen lebonyolítás lesz minden pályán.

Idén még az Olasz Nagydíj helyszínén, Monzában, valamint a legújabb hírek szerint Dzsiddában, az újonnan debütáló szaúd-arábiai versenypályán láthatjuk a sprintkvalifikációt, de Ariane Frank, a Hungaroring alelnöke bízik abban, hogy egy napon Magyarországon is rendeznek sprintet.

“Egy sprintverseny biztosan növelné a nézők számát a Hungaroringen” – magyarázta a promóter. “Sajnos nem a mi döntésünk, hogy hol rendeznek ilyen versenyeket. Láttuk Silverstone-ban, és azt kell mondanom, nagyon érdekesnek találtam. Mindenki pozitívan értékelte Sebastian Vettelt leszámítva.”

Az alelnök nem említette, de közismert tény, hogy a Hungaroringen híresen nem könnyű előzni, egy sprint pedig könnyen vonatozássá válna. Nem véletlen, hogy a sportág vezetése elsősorban az olyan pályákon próbálkozik a formátummal első körben, ahol több előzési lehetőség is található – és még ez sem garantálja a sprintkvalifikáció hosszú távú sikerességét.