A Forma-1-es Brit Nagydíjon élesben is kibpróbálják az idei év nagy újítását, a rajtsorrendet a hagyományos időmérő helyett eldöntő sprintkvalifikációt. Az ötlet ugyan megosztotta a rajongókat és a hozzáértőket egyaránt, de Ross Brawn már az első bevetés előtt arról beszélt, hogy akár még több nagydíj rajtsorrendje így dőlhet el a jövőben.

Vele szemben Jean Todt, a Nemzetközi Automobil Szövetség elnöke már egyáltalán nem rajong a sprintkvalifikációért annyira. “Először is: nem hívjuk versenynek” – jelentette ki azonnal az FIA élén álló francia. “Részben az én felelősségem is, hogy nem hívjuk versenynek. Számomra a verseny vasárnap van. Ha arról kérdeznek, hogy rajongok-e érte, a válaszom nem.”

“Szerintem az F1-nek nincs szüksége erre. Másrészt azonban, ha ki szeretnénk próbálni valamit, az nem a vasárnapi versenyt rontja el, semmibe sem kerül így kipróbálni ezt. Kíváncsi vagyok arra, mi sül ki belőle, de biztos vagyok abban, hogy nem lesz káros hatással a vasárnapi versenyre” – mondta Todt.

Előfordulhat az is, hogy a szombati összecsapás izgalmasabbnak ígérkezik, mint a vasárnapi, amikor háromszor annyi távot teljesítenek a pilóták. Todt szerint azonban ebből sem születnek problémák. “Ez nem jelent nagy kockázatot a bajnokság imázsa és hitelessége szempontjából.”