A 2021-es Forma-1-es szezonnyitója, a Bahreini Nagydíj egyik legvitatottabb eseménye Max Verstappen előzése volt. A Red Bull hollandja a pályán kívül előzte meg Lewis Hamilton Mercedesét a futam utolsó köreiben, amikor az első helyért harcoltak.

Verstappen csapata utasítására visszaadta a helyét a britnek, ám sokak szerint nem kellett volna ezt tennie, hiszen a Mercedes versenyzője is rendszeresen a fehér vonalon kívül vette be éppen ugyanazt a kanyart. A nagydíjat végül a hétszeres világbajnok nyerte.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

FORMULA 1® (@f1) által megosztott bejegyzés

A helyszín az egész hétvége során problémák forrása volt: a szabadedzéseken és az időmérőn több pilótától is mért köröket vettek el amiatt, mert kiszélesítették a kanyart. A versenyen végül nemigen volt emiatt intézkedés.

Az ellentmondásos helyzetet végül a Ferrari pilótája, a hatodikként végző Charles Leclerc oldotta fel. “Azt hiszem, a versenyzői eligazításon erről nem volt szó a futamra vonatkozóan” – válaszolta a monacói Will Buxton riporter kérdésére, aki konkrét megerősítést is kért.

WB: “Keresztezhettétek a fehér vonalat büntetés nélkül?”
CL: “Igen.”

Vagyis Hamilton szabadon garázdálkodhatott a 4-es kanyarban, a fehér vonalon túl a verseny során. Verstappennek azonban vissza kellett adnia a pozíciót, mert azt egyértelműen a pályáról lehajtva tudta csak megszerezni. Ha nem így tesz, vélhetően a Mercedes a zöld asztalig vitte volna az ügyet.