Az elmúlt években fény derült arra, hogy gyakorlatilag a teljes orosz sportvilág doppingol: a rendszert ismerői szerint államilag irányították az egészet. A Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) emiatt decemberben úgy döntött, Oroszországot két évre eltiltják a sporteseményektől, ám ennek részleteit eddig nem közölték.

Pénteken azonban az Orosz Automobil Szövetség bejelentette, hogy a decemberi döntés az autósportra is vonatkozik. Ez kihatással van a Forma-1-re is: az idén a királykategóriában debütáló botrányhős, Nyikita Mazepin nem használhatja az orosz zászlót neve mellett, sem az olyan nemzeti szimbólumokat, mint a kétfejű sas. A pilóta, ha szeretné, viselheti az orosz színeket sisakján, de a zászló akár mai, akár valamelyik korábbi formájának megjelenítése tiltott, és az Oroszország kiírást sem használhatja. Mazepin így hivatalosan semleges sportolóként versenyezhet – hogy erre mit találnak ki a Forma-1 közvetítésénél, az még kérdéses.

A döntés az Orosz Nagydíjat is érinti. A futam előtt nem játszhatják le az orosz himnuszt, és a pályákról is el kell tüntetni az orosz lobogót. Azt viszont semmi nem tiltja, hogy a nézők a lelátón a fehér-kék-piros sávos zászlót lengessék.

Nem Mazepin az egyetlen orosz pilóta, akit érint a döntés a motorsport legfelsőbb szintjein: a döntés kiterjed a Forma-E-re, a rali- és ralikrossz-vb-re, a gokart-világbajnokságra és a WEC-re, azaz a hosszútávú vb-re is.