A Red Bull tavaly ősszel léptette elő az újonc Alexander Albont a Red Bull Racinghez, miután Pierre Gasly a szezon első felében nem volt képes tartani a lépést Max Verstappennel, de az idei évre is megtartott brit-thai pilóta 2020-ban ugyanúgy küszködik, mint az elődje.

Az energiaital-gyártó motorsportfőnöke, Helmut Marko néhány héttel ezelőtt azt mondta, Albon az Emilia-romagnai Nagydíjig kell bizonyítania, hogy aztán a Török Nagydíj környékén eldöntsék, ki is lesz Verstappen csapattársa jövőre, azóta kicsit módosítottak, az ifjonc egészen a szezon végéig kapott időt.

A halasztással együtt is egyértelmű persze, hogy Albon rúdja kifelé áll, már a Red Bullnál nyíltan beszélnek arról, hogy Sergio Perez és Nico Hülkenberg lehet az utódjelölt, még maga Verstappen is kimondta, szívesen látná maga mellett a németet 2021-ben.

„Vannak szóbeszédek, de azok mindig vannak. De tudom, hogy akármit is hallok, az nem változtat azon, mi történik a pályán. Én mindenek előtt a vezetésre, az eredményeimre koncentrálok. Tudom, hogy ha így teszek, akkor majd elcsendesednek a hangok. Van ilyen, de nekem a munkámra kell koncentrálnom, csak ez számít” – mondta Albon.

Ha a nagycsapatnál nem maradhat, a Red Bull dönthet úgy, hogy 2021-re visszaküldik őt az AlphaTaurihoz Gasly mellé, talán ez a legvalószínűbb forgatókönyv, ám van vele egy bökkenő: a pilóta nem kér belőle.

„Nem, egyáltalán nem” – felelte a kérdésre, hogy elfogadná-e a lefokozást. „Úgy gondolom, hogy minden pilóta arról álmodik, hogy egy Red Bullhoz hasonló élcsapatnál vezessen, és pedig itt akarok maradni.”

A szerződése alapján a Red Bull oda ülteti Albont, ahova csak szeretné, de ha az ifjonc dacból nemet mond az AlphaTauri-ülésre, valószínűleg nem fognak neki könyörögni, hiszen már folyik a Forma-2-es Honda-tehetség, Cunoda Juki F1-es bemutatkozásának előkészítése, de ha a fiatal japán 2021-re nem áll készen, még mindig megtarthatják Danyiil Kvjatot.